Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robbin Kenis, aardbeienteler:

"Met een energiescan gekeken of WKK interessante optie voor ons is"

Sinds het voorjaar 2017 werken vijf gemeenten uit de Antwerpse Kempen (Essen, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel, Wuustwezel) en enkele kennisinstellingen uit de Noorderkempen aan het 'Agro Energie Netwerk Noorderkempen' om gezamenlijk werk te maken van energiebesparing op land- en tuinbouwbedrijven. Energiekosten wegen zwaar door in de bedrijfskosten van land- en tuinbouwers en tegelijk veroorzaakt de land- en tuinbouwsector heel wat energie gebonden CO2-uitstoot.



Eind juni loopt het project af. Onder andere aardbeienteler Robbin Kenis nam deel aan het project. Robbin zet een aantal technieken in om zo min mogelijk energie nodig te hebben voor de teelt van aardbeien, want energie is een grote kost. Robbin: "De laatste jaren hebben we zoveel mogelijk gedaan om ons energieverbruik te beperken. De schermdoeken gaan in de avonduren dicht tot in de ochtend om zo min mogelijk afkoeling te hebben in de kas. Ook maken we gebruik van condensors en ledverlichting. Om nog een stapje verder te gaan hebben we een energiescan laten uitvoeren om te kijken of een WKK voor ons een interessante optie is. Met een WKK wekken we duurzaam elektriciteit op, want we kunnen ook de warmte en de CO2 dan gebruiken."



Met 'Agro Energie Netwerk Noorderkempen' dragen de land- en tuinbouwers bij aan de klimaatambities van de deelnemende gemeenten. Naast energie besparen kunnen de bedrijven via kennisdeling van elkaar leren. In totaal waren zo'n 300 bedrijven uit de land- en tuinbouw betrokken.

Bekijk hier de uitzending van Plattelands TV.
Publicatiedatum: