Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AgroEnergy:

"Pilot voor inzet WKK op intradaymarkt bewijst mooi rendement"

Hoe zou het zijn om te profiteren van een nieuwe energiemarkt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen? Deze ervaring ondergingen vijf tuinders in de afgelopen maanden. Ze deden mee aan een pilot van AgroEnergy voor inzet van de WKK op de intradaymarkt. Wat zijn de resultaten van de pilot en hoe werkt de intradaymarkt en welke kansen biedt het?

Werking intradaymarkt
De intradaymarkt is volop in ontwikkeling. Door de opkomst van zonnepanelen en windenergie wordt de energieproductie een dag tevoren minder goed voorspelbaar. Dat betekent meer onbalans op de dag zelf, in de huidige markt. De onbalansprijzen zijn echter grillig, het is moeilijk om hier goed op te sturen. Toch zijn veel tuinders met een WKK afhankelijk van goede onbalansprijzen om afwijkingen in de APX-positie op te vangen. De intradaymarkt biedt een oplossing hiervoor.

De intradaymarkt ontstaat vanuit vraag en aanbod van veel verschillende partijen: windparken, energieleveranciers, buitenlandse vraag en kleinere producenten.
Ieder heeft zo zijn eigen reden om gedurende de dag zijn elektriciteitspositie nog bij te stellen. AgroEnergy heeft een uitgebreide proef gedaan met vijf tuinders om te ervaren of het winstgevend is om op deze markten actief te zijn. Zeven WKK's werden op werkdagen aangestuurd op basis van echte deals op de intradaymarkt. En dat levert geld op, zo bleek uit de proef.

Pilot BiedOptimaal Intraday
AgroEnergy ontwikkelde voor deze pilot een nieuw product: BiedOptimaal Intraday. BiedOptimaal Intraday vult de APX-positie aan met verkoop- en inkoopdeals op momenten dat de prijzen op de intradaymarkt goed zijn. De tuinder stelt zijn randvoorwaarden in en daarna draait het proces automatisch. "Hiermee bereiken tuinders twee doelen: beter buffermanagement en financieel resultaat. Vanaf oktober tot april draaide BiedOptimaal Intraday op alle werkdagen. In het begin voerden we twee runs per dag uit, vanaf januari gingen we naar vier keer per dag. Bij elke run kijken we naar de situatie van de buffer en de prijzen op de energiemarkt. Door rekening te houden met belichtingsuren en CO2-blokken, handelt BiedOptimaal Intraday alleen op momenten dat er geen impact is op de teelt. Het gevolg? Financieel rendement, zonder extra werk."
 
'Mooi financieel rendement'
Hans van der Waal heeft een tuinbouwbedrijf van 8 hectare, teelt paprika's en deed mee aan de pilot. Hij vertelt enthousiast: "Het is mooi om te zien hoe BiedOptimaal Intraday zo goed mogelijk de buffer vult en tegelijk een goed financieel rendement maakt. Het is ideaal dat dit ook vlak voor het leveringsmoment mogelijk is. BiedOptimaal Intraday benut op een slimme manier de buffer, zodat ik er geen omkijken naar heb."



Ook het opvangen van WKK storingen kan goed via de intradaymarkt. Wanneer de WKK in storing gaat, zal BiedOptimaal Intraday de positie op de intradaymarkt terug gaan kopen. Dit zorgt voor zekerheid: de kans op hoge onbalanskosten is ineens een stuk kleiner.

Nieuw product na zomer beschikbaar
Samen met de pilotklanten kijkt AgroEnergy terug op een geslaagde pilot. "Door geregeld met elkaar te spreken over de resultaten en feedback snel te verwerken in het prototype, is er een goed beeld ontstaan van de beste opzet. Dagelijks zijn er deals gedaan op de intradaymarkt. Inmiddels is AgroEnergy gestart met de ontwikkeling van een volledig product waarin alle noodzakelijke functionaliteiten beschikbaar zijn. Na de zomer komt dit beschikbaar. BiedOptimaal Intraday kan snel en simpel toegevoegd worden aan BiedOptimaal voor de APX."

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl



 
Publicatiedatum: