Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Presentatie FLOTAR: drijvende zonnepanelen

Zonne-energie uit waterbassin

Tholen – Onder het gebulder van een keiharde bass knallen de beelden van de Watersnoodramp van 1953 op vrijdagmiddag 22 juni de zaal in. Niet veel later wordt op indringende wijze het wereldwijde klimaatprobleem aangestipt en komen ook beelden van de inmiddels welbekende drijvende plasticsoep voorbij. De Nederlandse start-up Profloating wil met drijvende zonnepanelen een bijdrage leveren aan het oplossen van beide problemen. Ook voor de glastuinbouw is hierin een rol weggelegd. Vincent van Daalen, Profloating: "Land wordt onder druk van de groeiende wereldbevolking steeds schaarser, dus moeten we kijken of we loze ruimte zoals wateroppervlaktes kunnen gebruiken om energie op te wekken zonder dat dat ten koste gaat van land om voedsel op te produceren."

Na de bulderende start nam Vincent van Daalen in het World Horti Center het woord. Aan de ontwikkeling van de drijvende zonnepanelen is zo'n vijf tot zes jaar gewerkt.

Lego en natuurlijke koeling
De drijvende panelen zitten bevestigd op drijvers van plastic die als legoblokjes aan elkaar gemaakt kunnen worden. Vincent: "De installatie is eenvoudig, voor dummies, in elkaar te zetten. De panelen zijn wel duurder dan zonne-installaties op land, maar daar staat tegenover dat door de natuurlijke koeling van het water aan de onderkant, het rendement van de panelen tot wel 20% hoger is dan dat van panelen op land. Teveel warmte onder een zonnepaneel remt namelijk de geleiding en verlaagt daarmee de energieopbrengst."

Drijvende panelen zijn niet zonder risico, maar met vallen en opstaan zijn inmiddels alle mogelijk risico's ondervangen. Zowel tegen vorst tot -30 graden Celsius, windkracht 11 als tegen golfslag zijn de drijvende panelen bestand.

Algendruk
In de glastuinbouw liggen op dit moment al 12 panelen als testopstelling bij Kwekerij Laguna in Wateringen. Vincent: "In combinatie met een pomp die zorg voor natuurlijke stroming en toevoeging van zuurstof aan het water, zie je dat op het bassin waar de panelen liggen het water helder is, terwijl op het open bassin de algendruk veel hoger is en het water groener. Je zou de panelen dus als alternatief kunnen zien van het spannen van folie over het bassin. Je voorkomt daarmee verdamping, verlaagt de algendruk en wekt tegelijkertijd op een stuk loze ruimte energie op."

'Drijvende' zonnepanelen, met voor toepassing buiten waterbassins ook aandacht voor het visuele aspect. Een laag drijvende begroeiing rondom een zonnepanelenpark moet ervoor zorgen dat je straks van een afstandje niet ziet dat er op een meer of een plas water zonnepanelen drijven.

Echte drijvende panelen in de sloot naast het World Horti Center.

Terugverdientijd en subsidie
De drijvende zonnepanelen leveren ongeveer 1 megawatt per jaar per hectare op volgens Vincent. "Met de schaalvergroting in de glastuinbouw neemt ook de waterbehoefte toe. De bassins zullen dus ook mee moeten groeien. Maar ook voor kleinere bedrijven met kleinere bassins kan het interessant zijn, bijvoorbeeld om als collectief op meerdere bassins panelen neer te leggen. Wanneer dan zomers de WKK uitstaat, leveren zonnepanelen de teler stroom." De terugverdientijd is volgens Vincent zo'n 5 tot 7 jaar, terwijl de panelen een gemiddelde levensduur van zo'n 30 jaar hebben. Vincent: "Bijkomend voordeel is dat investeringen in zonne-energie in aanmerking komen voor SDE+ subsidie."

Coen Faber (Wepcircular) en Vincent van Daalen (Profloating) ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst met als doel de inzet van plastic uit de plasticsoep voor de verdere ontwikkeling van de FLOTAR.

Verdamping
Eind augustus, begin september zullen de eerste projecten uitgerold gaan worden. In de glastuinbouw zullen er dan 400 en 600 drijvende zonnepanelen in de regio Almere neergelegd worden. Vincent: "Zeker ook in het buitenland, dichter bij de evenaar, zijn drijvende zonnepanelen goed toepasbaar. Juist daar is de verdamping van water nog een groter probleem, terwijl de zonnekracht de opbrengst van de panelen ten goede zal komen."

Trotse ouders, vrienden en kennissen van links naar rechts: Nelie van Rijn, Gijsberta van Daalen, Caroline Smits, Joop van Daalen, Lenie van der Meer, Koos van Daalen en Cor van Rijn.

Fabian Vermeer (Wattco) en Koos Zuidgeest (Zuidkoop). Koos had speciaal interesse voor de beplantingsrand rondom de drijvende zonnepanelen.

Raymond Hanemaaijer (Wattco) en Rob de Bruijn (Van der Valk Solar Systems).

Koen van der Pol (Wattco) en Marcel Berkhout (Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling).

Erik Oudenampsen (PWN) en John Labigar (Wattco).

Carlo Schoonderwaldt (ABN AMRO) in gesprek met Wout van de Bunt.

Coen Faber (Wepcircular), Wouter Wikaart (Baas BV), Jeroen de Jong (Baas BV) en Alexander van den Bos (Baas BV).

Brian van Middelkoop (Solar Construct), Dingeman Ottevanger (Solar Construct), Paul Kuipers (Solar Construct) en Jeroen Verhagen (Navetto).

Elmer Vis (Procentec) in gesprek met Peter van Reenen.

Elmer Vis (Procentec), Arjen Bronsveld (Bronsveld & Blok Financiële Planning) en Dave Mead (Outside-In Marketing & Communication).

Voor meer informatie:
Profloating
www.profloating.eu

Vincent van Daalen
vincent@profloating.eu