Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjraar Hulsman, The Greenery:

"Aanhoudend warme weer zorgde voor overaanbod asperges vanaf medio april"

Tholen - Met Sint-Jan in aantocht is ook het einde van het aspergeseizoen weer in zicht. Voor veel telers van de traditionele teelt een seizoen om snel te vergeten. Met name de lange, warme periode zorgde voor een overaanbod op de Europese markt. Sjraar Hulsman van The Greenery blikt terug op het seizoen.



"Het kasaspergeseizoen is redelijk goed verlopen vanwege het late voorjaar en de vroege Pasen. Ook de telers met mini-tunnels hebben, met name in het begin, nog redelijke prijzen gebeurd", vertelt Sjraar. "De afzet van de teelt onder zwart witte plastiek verliep echter een stuk minder voorspoedig. We hebben een uitzonderlijk lange warme periode vanaf medio april gehad, die continu zorgde voor een overaanbod op de Europese markt. Pas sinds afgelopen week zien we de daghandel weer aantrekken. Sinds begin week 24 zit de prijs in de lift. Momenteel ligt de klokprijs weer rond de 7 euro. Dat geeft aan dat er aan het begin en het einde van het seizoen wel de nodige ruimte zit."



"Positief is dat we in samenspraak met Nederlandse telers en retailers het product zo goed mogelijk bij de consument onder de aandacht hebben weten te brengen, gericht op diverse klantgroepen. Met stoomverpakkingen, wokasperges en sousvide gegaarde asperges heeft men aangetoond dat het bereiden van asperges echt niet lastig is en heeft men toekomstige consumenten weten te bereiken. Dat heeft de verkoop op dit kanaal zeker bevorderd, maar helaas verliep de daghandel erg stroef", vertelt de aspergeverkoper van The Greenery.



Of de huidige marktsituatie gevolgen heeft voor aankomende seizoenen is volgens Sjraar moeilijk te zeggen. "Asperges telen is een langetermijnplanning. Van een directe forse teruggang van het areaal zal daarom geen sprake zijn. Het is ook maar de vraag of het Nederlandse areaal zo doorslaggevend is op de Europese markt", vertelt Sjraar. "Ook vorig jaar was een uitdagend jaar, maar was het een korte periode in de weken 18 en 19 wat koeler en dan zie je wel direct een prijsopleving ontstaan. Belangrijk voor Nederland is dat we bekend staan als leverancier van een kwalitatief hoogstaand product in voldoende grote blokken. Is er ergens een tekort in de Europese markt, dan kijkt men eerst naar de grote Nederlandse aanbieders."


Voor meer informatie:
Sjraar Hulsman
The Greenery
Tel: +31 (0) 180 656 979
s.hulsman@thegreenery.com
www.thegreenery.com