Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anette en Peter van Schie telen tomaten in Zweden:

Nederlandse en Zweedse teeltkennis gecombineerd

Anette en Peter van Schie van het Zweedse kasgroenteteeltbedrijf Gällenäs komen beiden uit een lange lijn van tuindersfamilies. Peter van tomaat- en groentetelers uit Nederland en Anette van aardappeltelers uit Zweden.



"Aardappelen en tomaten zijn zo nauw aan elkaar verwant dat je een tomatenplant op een aardappelwortel kunt enten en beiden boven en onder de grond kunt oogsten. Het is dus niet zo gek dat het tussen ons 'klikte' toen we elkaar ontmoetten tijdens Peters studie in Zweden," vertelt Anette.


"Na mijn studie verhuisde ik naar Peter in Holland, waar hij voor Rijk Zwaan werkte. Ik werkte bij Noviflora en zette planten af aan groothandels in Zweden. In 2011 belde mijn vader om me te vertellen dat er een baan vrij was als aardappelconsulent in de streek waar ik vandaan kwam, wat ons terug naar Zweden bracht. Toen we terug waren, kwamen we erachter dat er een gebrek aan lokale producten bestond en we bouwden een kas van 300 m2."

Lokaal is het sleutelwoord voor Anette en Peter, die zeggen niet op een Nederlandse, noch op een Zweedse manier te telen, maar gewoon op hun eigen manier die gebaseerd is op wat ze geleerd hebben en belangrijk vinden. Ze willen dat hun producten lokaal, vol van smaak en voor toekomstige generaties duurzaam zijn.

Het kan soms een moeilijke markt zijn voor Zweedse tomaten die moeten concurreren met goedkopere import. 
Gällenäs is een van de weinige binnenlandse telers die tomaten aan de stok aanbieden in kleurrijke kleine variëteiten, wat ze een toegevoegde waarde geeft. Bovendien zijn de prijzen gedaald door de grotere oogst in week 24.

"Tot afgelopen week hadden we niet genoeg tomaten van Gällenäs om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat is veranderd en deze piek zal zich vanaf nu tot aan midzomer doorzetten. Het warme weer heeft ertoe bijgedragen dat de tomaten rijpten, waardoor hun assortiment van 15 verschillende variëteiten op de markt gebracht kon worden," legt Anita Jannson van Hebes uit.



"Lokale teelt is groter in Zweden op dit moment dan biologisch en met
Gällenäs zo dicht bij Gotenburg zijn hun tomaten erg populair. Een andere factor van belang voor hun succes is, denk ik, dat ze hun planten kiezen om de smaak, wat ze echt heerlijk maakt. Naast tomaten leveren ze ook 3 soorten komkommers en 3 typen chili pepers (Jalapeno, Pimientos Padrone en Dutch Chile), aubergines en zoete rode puntpaprika's."

De tomaten van Gällenäs worden verkocht in trays en bulkverpakkingen, afhankelijk van de vraag van de supermarkt. 



"Kleine supermarkten geven de voorkeur aan trays. De grotere zaken hebben vaak een display in de winkel met een grote variëteit aan tomaten. Alle tomaten hebben een vaste prijs," zegt Anita.

Gällenäs teelt zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en gebruikt gecertificeerde plantenvoeding. De planten worden geteeld in kokosvezel en de kas wordt verwarmd met houtsnippers en gebruikt gerecycled water.

Voor meer informatie:
Anita Jansson
Hebe Frukt & Grönt AB
Tel: +46 31 780 27 00
Fax: +46 31 19 33 28
Email: anita.jansson@hebe.se
www.hebe.se
Publicatiedatum: