Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mauritiaans handelsbedrijf gaat voor biologische koudedrager

Het Franse Cool Executive, opgericht door Christian Oléon en partners, is gespecialiseerd in industriële koeling. Eén van de klanten van het bedrijf is Proxifresh, een bedrijf dat fruit en groenten importeert, exporteert en verwerkt. Het bedrijf is gevestigd op het eiland Mauritius in de Indische Oceaan, op circa 1.800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Proxifresh is gespecialiseerd in biologisch geteelde groenten en fruit. Ook op andere vlakken in de bedrijfsvoering is het bedrijf gericht op duurzaamheid, zoals bij de koelinstallatie.
Omdat het bedrijf een snelle groei doormaakt en steeds meer groenten en fruit in opslag heeft, besloot de directie van Proxifresh tot nieuwbouw van een 1.200 m² grote productieruimte met koelcellen. Eigenaar/directeur van Proxifres Yan Mayer benaderde daarvoor Cool Executive. Met dat bedrijf uit Zuid-Frankrijk had hij goede ervaringen opgedaan. Een eerdere aanpassing van de koelinstallatie die door Cool Executive is uitgevoerd, zorgde voor een energiebesparing van 25 procent.


Een van de geconditioneerde ruimten in het nieuwe pand van Proxifresh in Mauritius.

Vijf koelcellen
De nieuwe productieruimte van Proxifresh bestaat uit vijf koelcellen van elk 140 m², met verschillende temperaturen afhankelijk van het product. De temperatuur voor onder meer bladgroenten ligt tussen de 3 en 5 °C, die van aardappelen tussen de 7 en 8 °C en producten als tomaten, meloenen en ananas worden bij temperaturen tussen de 10 en 12 °C bewaard. De nieuwe productieruimte omvat ook twee werkruimten van elk 384 m³. De temperatuur in de verwerkingsruimte waarin groente wordt fijngesneden, moet tussen 10 en 12 °C liggen. De groenten en het fruit worden na het spoelen gekoeld. Daarvoor staat een bak met ijswater in de productieruimte. De ruimte waar de groente en het fruit vervolgens worden verpakt, heeft een temperatuur van 15 tot 18 °C. De sluizen tussen deze werkruimten zijn voorzien van koelers met airsocks.



Indirect systeem
Voor de opslag- en verwerkingsruimten bij Proxifresh koos Cool Executive voor een indirect systeem met een koudedrager. De koelinstallatie is van Aermec en heeft een regime van +2 / -3 °C voor een vermogen van 120 kW, en een geabsorbeerd vermogen van 45 kW. Directeur Mayer van Proxifres: "Voor de koelinstallatie wilde ik een toekomstbestendige koudedrager, zonder stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, maar ook met een hoog rendement om het energiegebruik te minimaliseren." In eerste instantie had Cool Executive de koudedrager monopropyleenglycol op het oog. Daniel Dias, sales manager bij Climalife, raadde echter aan om Greenway Neo te gebruiken. Het middel is gemaakt van zetmeel afkomstig van mais. Dat maakt dat het product geen extra CO₂ in de atmosfeer brengt. De CO₂ die erin zit is immers direct aan de atmosfeer onttrokken. Dat is anders bij aardolie, wat de basis is van glycol, een van de alternatieven.

Energie besparen
Greenway Neo geeft ook de mogelijkheid om energie te besparen in het pompencircuit. Het middel biedt in Frankrijk bovendien directe financiële voordelen voor installaties. Het Agence Française de Dévelopement (AFD) geeft 8 procent subsidie op investeringen voor installaties die het totale energiegebruik en het gebruik van 'minerale hulpbronnen' beperken. "Het gebruik van de koudedrager Greenway Neo voldoet aan beide voorwaarden. Het is een ongevaarlijk en milieuvriendelijk product", aldus Dias van Climalife.
Cool Executive is goed te spreken over Greenway Neo en onderzoekt de haalbaarheid voor andere installaties. "Het lijkt ons de meest interessante warmtedrager op de markt", stelt Oléon. De koudedrager Greenway Neo werd onverdund van Frankrijk naar Mauritius vervoerd. Dit om het gewicht te beperken en daarmee ook de milieubelasting door het transport. In Mauritius werd de koudedrager vervolgens verdund om het vriespunt op -16 °C te krijgen. De verdampingstemperatuur is -8 /-10 °C en de doorstroom 28 m³ per uur. De ingebruikstelling van de installatie is volgens Oléon goed verlopen. Uit controle van de filters bij de pompen blijkt dat het volledige netwerk vrij is van vervuiling. Cool Executive heeft ook de concentratie en de pH van de vloeistof gecontroleerd. Dat was een extra controle die Oléon nodig achtte omdat zijn bedrijf de warmtedrager zelf heeft verdund. "We wilden er zeker van zijn dat er geen vervuiling aanwezig is die de voordelen van de gekozen koudedrager teniet zou doen."

Bron: Climalife
Publicatiedatum: