Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank van Antwerpen, Syngenta:

“Persoonlijke communicatie is belangrijk, juist bij nieuwe tomatenrassen”

Tholen – Syngenta kiest voor een meer individuele klantbenadering en houdt enkel een traditionele open dag in september. Frank van Antwerpen: "Veel telers komen op bezoek voor een één-op-één rondleiding. In zo'n anderhalf uur kan ik dan met elke teler individueel bespreken welke rassen voor hem het meest interessant zijn. We hebben dagelijks klanten over de vloer, dus eigenlijk is het elke dag open dag." Op 12 september wordt de demokas voor het grote publiek opengesteld, maar ook nu al zijn er weer allerlei nieuwe tomatenrassen te bewonderen die inmiddels volop in productie zijn.
 

Buvena

De meeste tomaten lijken steeds kleiner te worden, maar er zijn ook soorten die juist steeds grover worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor vleestomaten. Frank: "In België is vooral de Buvena populair vanwege de authentieke uitstraling door de geribbelde vorm en de ietwat lagere vrucht dan de meeste vleestomaten. De Buvena is ook zo'n tien procent grover en heeft een hoge diameter met een hoog percentage 82-102'ers." In Nederland, waar de vleestomaat minder in trek is dan in België, is de Altadena het meest gevraagde vleestomatenras van Syngenta.



In het segment standaardtomaten is de TCC14533 het nieuwste ras. Frank: "Dit ras ligt in de belichte teelt momenteel 2,5 kilo voor op het huidige standaardras in de markt. Per vierkante meter zorgt dat bij normale tomatenprijzen toch al gauw voor zo'n drie tot vier euro meer omzet per vierkante meter." De vrucht is ook zo'n tien gram grover dan het standaardras. Frank: "Scheelt je als teler toch weer in je arbeid."
 

Nieuwkomer in het segment grove trostomaten is de T815413. Dit ras ligt 1,5 kilo voor op het standaardras in de markt. De T815413 is erg generatief. Frank: "Uiteindelijk is het altijd een zoektocht naar de juiste balans tussen generatief en vegetatief. Je wilt niet alleen voldoende blad, maar ook veel mooie, goede grove vruchten. Door de grofheid komt dit ras zeker mee in productie met de standaard."
 

Als teler moet je bij de keuze voor een ras ook je afnemer in je achterhoofd houden, vindt Frank. "Wil de afnemer de hoogste kwaliteit of toch liever iets meer kilo's?" Bij de pruimtomaten kun je dan bij Sygenta kiezen tussen de Romanella en de Romindo. Frank: "De Romanella onderscheidt zich echt op kleur en stevigheid. Ook de vorm is opvallend en langwerpig. De Romindo is net even wat minder langwerpig van vorm, maar heeft wel een aanzienlijk hogere productie tot wel 15% meer dan Romanella. Daarnaast is Romindo erg goed bestand tegen neusrot."
 


De tomaat in de demokas met de hoogste zoetwaarde en zuurwaarde gecombineerd is de Nebula. Frank: "Met deze tomaat zijn we momenteel hard aan het werk." Tijdens een test waarbij Nebula vergeleken werd met de Piccolo koos zestig procent van de deelnemers aan de test voor Nebula. Niet vreemd dat deze tomaat dus inmiddels bij diverse retailers in de schappen ligt. En niet alleen in Nederland. Frank: "Ook in Engeland en in België is deze tomaat in de supermarkten te vinden. Wel is het heel belangrijk goed te communiceren over deze tomaat. De kleur is toch net even iets lichter dan wat mensen gewend zijn. Mensen kiezen daarom toch vaak voor die net wat rodere tomaat, terwijl juist de Nebula zo smaakvol is."

Een test van de Wageningen Universiteit waarbij Nebula werd geoogst van verschillende teeltlocaties, leverde voor de oogst van één van de telers een smaakscore van 95 op 100 op, door een volgens Syngenta zeldzame combinatie van zoet, zuur, sap en knapperigheid. Frank: "Deze teler zat relatief hoog met zijn zoutgehalte in de plantenvoeding, maar dat leverde hem wel extra smaak op. De invloed van sturing op het gewas en de smaak van tomaten moet zeker niet onderschat worden."
 

Angelle, Sweetelle, Funtelle

Waar Nebula als het aan Frank ligt hard op weg is alom bekend te worden, zijn de snoeptomaten van Syngenta dat inmiddels al weer even. Frank: "De crux bij snoeptomaten is om ondanks de steeds kleinere vruchten toch ook aandacht te houden voor arbeid."

De Funtelle is goed houdbaar, maar het best houdbaar blijft de Sweetelle vanwege de iets dikkere vruchtwand. De Sweetelle is een erg generatief gewas. Frank: "Hierdoor is dit ras uitermate geschikt voor telen in een Nederlands zeeklimaat met koele nachten. Er is minder blad nodig om de plant te beschermen tegen te veel hitte." De Angelle is juist weer iets vegetatiever. Frank: "Dit ras staat vooral in Zuid-Europa, maar ook in Nederland en België wordt Angelle geteeld. De smaak van Angelle is iets kruidiger en de brix met 0,1 tot 0,2 procent ook net weer wat hoger dan die van Sweetelle."
 

Tomaatjes in allerlei kleuren

Tijdens het onlangs gehouden Feest van de Smaak voerde Frank zelf ook een testje uit. Hij liet kinderen kiezen uit een rijk assortiment snoeptomaatjes met allerlei kleuren. Frank: "Het viel op dat kinderen lang niet zo erg naar kleur kijken als volwassen. Volwassen zijn toch vaak traditioneel in hun kleurkeuze, waardoor zij meestal voor donkerrode tomaten kiezen." Bij kinderen vielen juist ook de donker roze en de Bamano (oranje) in de smaak. Volgens Frank vanwege de zoetheid van deze rassen.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Frank van Antwerpen
0651235515
frank.antwerpen_van@syngenta.com