Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro Energy:

"Aanhoudend wisselend beeld energiemarkten"

Ook de afgelopen week bewogen de energieprijzen op en neer. De tendens is nu wel omlaag want het prijsniveau ligt midden week 23 onder dat van de prijs van de week er voor.

De gas- en elektraprijzen volgen de bewegingen van de grondstofprijzen. Die daalden eind week 22 fors, onder andere door speculanten die winst namen op emissierechten. Begin week 23 volgde een korte correctie omhoog, maar daalde het weer achter de grondstofprijzen aan.

De APX-prijzen bleven hoog, vooral door krappe capaciteit. Er liggen veel centrales stil en er was maar weinig windproductie.


 
Korte termijn
Lopend en nieuw onderhoud en de vraag voor elektraproductie en gasopslag hield daling van de TTF daggasprijs en de frontmaandprijzen beperkt. Het animo om gas op te slaan is nog steeds niet groot door de prijsverschillen met de frontmaanden (daggas is duurder) en de winterkwartalen (prijsverschil met de zomer is < 0,5 ect/m3). De vulgraad van de gasopslagen is nu circa 33% (=4,3 miljard m3) en loopt daarmee 12% achter op vorig jaar.

De APX-prijzen handhaafden zich door het warme weer en krappe capaciteit. Er liggen 2 kolencentrales stil (1,3 GW) en in Belgiƫ zijn er 4 kerncentrales uit. Hierdoor is er minder baseloadcapaciteit en dat houdt ook de offpeakprijzen hoog op gemiddeld 50 euro/MWh. De peakprijzen waren gemiddeld 65 euro/MWh.

Door de krappe capaciteit en lage duurzame productie was de onbalans af en toe ook onrustig en hoog. Zeker op momenten met wisselende bewolking en bij ongeplande uitval van centrales (bijvoorbeeld op dinsdag 5 juni).

Hoge APX-peakprijzen hielden de WKK dagsparkspread gemiddeld (ruim) boven de 30 euro/MWh. Ook de WKK sparkspreads voor de winterkwartalen bleef goed met 29-30 euro/MWh, vooral door lagere TTF kwartaalgasprijzen.

Lange termijn
De langetermijnprijzen volgen de grondstof-prijsbewegingen op de voet. De olieprijs zakte naar 74 dollar/vat. Later in de week herstelde hij zich naar 75 dollar. Dit is nog steeds fors onder de 80 dollar/vat van half mei. De steenkoolprijs jojode tussen de 87 en 90 dollar/ton. De CO2-prijs daalde naar 15 euro/ton maar herstelde zich in week 23 weer enigszins naar 16,2 euro.

De WKK sparkspread 2019 handhaafde zich rond de 23 euro/MWh. De clean sparkspread van gascentrales was rond de 6,5 euro/MWh, terwijl de darkspread van kolencentrales iets verder verslechterde naar 8,5 euro/MWh.
 
Visie
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van onzeker naar stabiel. Er verandert deze week niet zoveel. Grondstofprijzen zijn erg beweeglijk, er zijn behoorlijk wat aanvoerrestricties door onderhoud en de vraag blijft op peil door weinig wind (meer gasvraag voor elektraproductie) en voor het vullen van de opslagen. Er wordt de komende weken meer aanvoer van LNG verwacht, maar dat compenseert het wegvallen van Engelse import door sluiting van de Interconnector tussen 13 tot 28 juni.

Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van onzeker naar stabiel. De prijzen zijn hoog door het warme weer met weinig wind en veel onderhoud aan centrales. Hierin komt de komende week weinig verandering. De weekforward voor week 24 is wel iets omlaag ten opzichte van week 23 maar is met 54 euro/MWh nog steeds hoog.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de verwachting op onzeker. Kans op daling lijkt iets groter dan stijging. De grondstofprijzen blijven echter beweeglijk. Later deze maand neemt de OPEC een besluit over het productieniveau voor de tweede helft van 2018 en de ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un kan nog voor de nodige beweging zorgen.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: