Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verliezen aardbeien kunnen oplopen tot 40%

Poolse telers vragen zich af hoe ze hun fruit geplukt krijgen

Vanwege nieuwe wetgeving en het feit dat steeds meer seizoenskrachten uit Oekraïne aan de slag gaan in landen zoals Duitsland en Nederland, waar zij beter betaald worden, vragen Poolse fruittelers zich af hoe ze al hun fruit moeten plukken en dit geldt met name voor aardbeientelers. 

Andrzej Gajowniczek, voorzitter van de Bond van AGF-verwerkers, waarschuwde onlangs dat 30% tot 40% van de aardbeienoogst van dit seizoen verloren zal gaan als gevolg van het tekort aan arbeidskrachten.



Teler Andrzej Mierzejewski van Cool Fruit vertelt dat hij de export van aardbeien dit seizoen heeft opgeschort en besloten heeft zich in plaats daarvan op de binnenlandse markt te richten.

"Het tekort aan arbeidskrachten heeft onze aardbeienoogst vertraagd en dat betekent dat we geen fruit hebben dat kwalitatief goed genoeg is om de reis naar exportmarkten te doorstaan. We moeten onze werknemers meer betalen dan we gewend zijn vanwege de nieuwe wet maar zelfs met de hogere lonen is er nog bijna geen personeel te vinden. We bieden onze arbeiders onderdak en verzekeringen maar toch vertrekken ze naar plaatsen waar meer te verdienen is. Ik heb gehoord dat sommige collega's al in Azië op zoek zijn naar nieuwe arbeidskrachten," aldus Mierzejewski.

In de zachtfruitsector is het nog moeilijker om aan voldoende personeel te komen omdat er veel mensen voor een kortere periode nodig zijn. "Wij kijken uit naar ons aubergine- en paprikaseizoen dat volgende week van start gaat. De temperaturen liggen boven de 25 graden en vorig weekend zelfs rond de 29 tot 30 graden, wat ideaal is voor groenten. We hebben ook wat neerslag gehad en ook dat is gunstig," vervolgt Mierzejewski.

Cool Fruit begint ook aan haar tweede seizoen van minicourgettes en courgettebloemen. "Vorig jaar zijn we gestart met het aanbieden van kleine volumes minicourgettes en courgettebloemen op de binnenlandse markt en de reacties hierop waren goed. Om deze reden hebben we onze productie dit seizoen vergroot. Het is een kwetsbaar product, dus we zijn nog niet met de export naar andere markten begonnen maar we zijn uiteraard altijd bereid om op verzoek wat proefzendingen te versturen."


Voor meer informatie:
Andrzej Mierzejewski
Cool Fruit
Tel: +48 795522476
Email: andrzej@coolfruit.pl
www.coolfruit.pl
Publicatiedatum: