Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt op water staat centraal tijdens Hydroponic Education Day

Telers die geïnteresseerd zijn in de teelt op water hebben nu een andere bron voor de informatie die ze nodig hebben. 

Lee Rouse, tuinbouwspecialist bij het Louisiana State University Agricultural Center (LSU AgCenter), doet namelijk onderzoek naar de methode, waarbij gewassen worden geteeld zonder het gebruik van aarde. Hij en anderen van het AgCenter hebben op 31 mei een Hydroponic Education Day georganiseerd bij de LSU AgCenter Botanic Gardens in Burden.

"Het telen van groenten zonder aarde lijkt misschien een nieuw idee, maar het bestaat al vele jaren," vertelt Rouse. Zelfs in de hangende tuinen van Babylon werd waarschijnlijk al op water geteeld."


Lee Rouse, tuinbouw specialist bij het LSU AgCenter laat verschillende systemen voor de teelt op water zien tijdens de Hydroponic Education Day op 31 mei. Foto: Johnny Morgan/LSU AgCenter

Het idee van de teelt op water dateert van de Inca's, in de jaren 1500, zo vertelde Rouse. Het Amerikaanse leger gebruikt de methode in de Tweede Wereldoorlog ook om voeding voor de soldaten te telen.

"Het mag dan wel niet dé ontdekking voor de toekomst zijn, maar ik denk zeker dat de methode zijn plek heeft," zei hij. "Ik noem het vaak de oudste nieuwe ontdekking." 

De basis van het systeem is water en voedingsstoffen naar de wortels van de plant krijgen in een medium waar aarde geen deel van uit maakt.


Lee Rouse van het LSU AgCenter vertelt over zijn onderzoek naar de teelt op water tijdens de Hydroponic Education Day bij de LSU AgCenter Botanic Gardens. Foto: Johnny Morgan/LSU AgCenter

Een uitgebreid systeem voor de teelt op water kan zeer groot zijn en duizenden dollars kosten, liet Rouse weten. Maar voor mensen die slechts wat kruiden willen telen is een vensterbank waarschijnlijk genoeg. 

De systemen worden vaak gebruikt in kassen, omdat het milieu daar meer gecontroleerd wordt, maar dit heeft ook nadelen, zoals het gebrek aan beschikbare bestuivers, benadrukte Rouse. 

Raj Singh, plantendokter bij het AgCenter, legde het belang van ziektemanagement in het teelt op water systeem uit. 

"Wanneer je insecten probeert te beperken in een systeem zonder aarde is het altijd goed om een integrated pest management aanpak te gebruiken," zei hij. 

De commerciële sierteelt specialist van AgCenter, Jeb Fields, legde het gebruik van water in de teelt op water en teelt zonder aarde uit.

"In deze systemen worden delen van de aarde gebruikt als substraat, zoals zand," zei hij. "Maar het verschil tussen aarde en modder is dat aarde een levend systeem is. Als aarde eenmaal uit dat systeem verwijderd wordt, is het niet langer aarde." 

Ed Bush, tuinder bij AgCenter, besprak vruchtbaarheidsmanagement. 

"Wanneer een substraat gebruikt wordt als aarde is meer capaciteit om vocht vast te houden," zei hij. "Als je alleen water gebruikt wordt je een soort scheikundige, want er zijn dan meer variabelen waar je rekening mee moet houden, zoals de zuurtegraad." 


Lee Rouse van het LSU AgCenter legt tijdens de Hydroponic Education Day uit hoe hij zoete aardappelen teelt in een systeem zonder aarde. Foto: Johnny Morgan/LSU AgCenter

Natalie Faust-Jones, De eigenaar van Faust Farms in Tangipahoa Parish, teelt enkele van haar groenten op water. Ze zei dat de dag haar extra informatie gaf over het systeem.

Faust is voornamelijk bekend door de productie van aardbeien, maar ze teelt ook botersla op water en zet de groenten af aan supermarkten in de staat. 

De dag eindigde met een rondleiding van Rouse's onderzoeksproject in de kas van de Botanic Gardens.

Publicatiedatum: