Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Supermarktketen in Kroatië teelt eigen tomaten

Grote tomatenoogst dankzij samenwerking met Netafim

Belje, een supermarktketen van een van de grootste particuliere agrarische ondernemingen in Kroatië, heeft nu jaarrond een stabiele oogst van tros- en vleestomaten van hoge kwaliteit ondanks de koude winters van het land. Dit succes is te danken aan de samenwerking met Netafirm. 

Dit is Belje's eerste stap in de kassector en het bedrijf is onder de indruk van de uitstekende resultaten die het project en de verticale teelt oplevert: een stabiele 620 ton per hectare.

De supermarktketen heeft voor het project de agrarische projectenexpert Netafim ingehuurd om een enorme kas te bouwen in Mitrocav op maar liefst 4,7 hectare.


Zuivelboerderij
De high-tech kas krijgt elektriciteit via een naastgelegen zuivelboerderij - een van de grootste in Kroatië, met tot wel 2000 koeien - en via een 2MW biogas hernieuwbare energie faciliteit. Daarnaast krijgen ze ook energie via een zonne-energiecentrale. Al deze manieren leveren op een zeer kosteneffectieve manier warmte in een klimaat waar de temperatuur in januari vaak rond de -6 °C ligt.

De tomaten worden geteeld in in substraat en geïrrigeerd met een druppelsysteem dat Netafirm heeft geleverd. Hierbij wordt al het afvalwater verzameld en behandeld, waardoor ze 40% aan water besparen en 30% aan kosten voor bemesting. 

De Agrokor Group, die 40.000 werknemers heeft, investeert €300 miljoen in vier soortgelijke projecten door middel van zijn dochteronderneming Belje.Nieuw op de markt
Gezien dat Belje een nieuwkomer is in de kassector en dit hun eerste stap was om verticaal te gaan telen, speelde het opbouwen van capaciteit een essentiële rol in het succes van het project.

Het lokale team van experts van Netafim was dan ook aanwezig om werknemers te leren hoe het irrigatie- en bemestingssysteem gebruikt moesten worden. Verder heeft het team de werknemers informatie gegeven over wanneer ze moeten planten, irrigeren en welke voedingsstoffen toegevoegd moeten worden om de beste groeiomstandigheden te creëren. 

"Gebaseerd op dit succes kijken we uit naar een verdere samenwerking met Netafim bij andere projecten. Naast dat ze het project op tijd hebben afgeleverd hebben ze ons ook veel rust gegeven over onze eerste stap op de agrarische productie sector."

Productie
De kas heeft sinds de opening zijn doel van een oogst van 60 kg per m2 al drie opeenvolgende jaren gehaald. De project manager van Netafim, Liad Blaier liet weten: "We hebben dit project op bijna vijf hectare in minder dan een half jaar afgeleverd. Dit is een uitzonderlijke prestatie en dit is te danken aan onze goede samenwerking." 


Voor meer informatie:
Netafim

Netafim is volgende week in Amsterdam aanwezig bij het GreenTech evenement. Kom langs bij het team tijdens GreenTech 2018, stand #12.323." 


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018