Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer dan 120 oogsten in kas op Antarctica

De EDEN ISS kas in Antarctica is in maart 2018 in gebruik genomen. Het doel is systeem- en componentdemonstratie en teeltexperimenten. Het project wordt geleid door Antarctische 'tuinier' Paul Zabel, van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum DLR.

Op 21 maart bereikte de sterkste storm in meer dan een jaar het Antarctische gebied, met een windsnelheid van meer dan 70 knopen en windstoten tot 84 knopen. De laagste temperatuur geregistreerd tijdens de missiefase was -38,3°C.

De dagelijkse activiteiten van Paul Zabel omvatten routinewerkzaamheden als zaaien, oogsten, oogstverwerking, bereiding van voedingsoplossing, onderhoud van faciliteiten en subsystemen en een oogje houden op en het bijsturen ingeval van onvoorziene gebeurtenissen.


Paul Zabel in de FEG (Future Exploration Greenhouse) tijdens een oogst. Foto met dank aan DLR, 2018.

Tot nu toe zijn er meer dan 120 oogsten geweest met dit resultaat:
  • 120 kroppen sla
  • 315 komkommers
  • 179 radijzen
  • 1502 tomaten
  • bladgroenten
  • en kruiden 
Sommige onvoorziene gebeurtenissen zijn gemeld, die onvermijdelijk zijn tijdens dergelijke missies. Er zijn wat problemen geweest met de apparatuur, zoals een lek in een van de koelslangen van het thermische systeem en een defecte ventilator. En problemen door de extreme omgeving van Antarctica en de vriestemperaturen, waaronder een langere activeringstijd voor verwarmingselementen en wat schade aan sommige externe elementen van de MTF (mobiele testfaciliteit) tijdens een storm.

Gelukkig zijn alle kleine storingen hersteld en is de MTF nog steeds volledig functioneel! Paul Zabel zal tijdens het winterseizoen op Antarctica blijven en zijn werk voor EDEN ISS blijven uitvoeren. Hij is momenteel lid van een tienkoppige bemanning aan boord van het Neumayer Station III.

Bron: EDEN ISS
Publicatiedatum: