Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geld onder andere voor duurzaam hergebruik proceswater tomatenbedrijf

6,5 miljoen euro projectsteun voor innovaties land- en tuinbouw

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft de resultaten bekend gemaakt van de derde oproep 'projectsteun voor innovaties in de landbouw', die via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) innovaties in de land- en tuinbouwsector faciliteren. Het geld gaat onder andere naar een innovatief project met een waterzuiveringsinstallatie op een tomatenbedrijf dat naast het ontsmetten van het recirculatiewater ook de residu's van gewasbeschermingsmiddelen verwijdert, zodat het proceswater langer en duurzamer kan gebruikt worden in de teelt.

Minister Schauvliege: "Voor de derde oproep heb ik een totaalbudget van 6,5 miljoen euro vrijgemaakt. Via een selectieprocedure werden de kwalitatief meest hoogstaande projecten geselecteerd voor subsidiëring. Door deze maatregel wil ik de innovatie in de land- en tuinbouwsector aanmoedigen, want innovatie is belangrijk om economische ontwikkelingen te stimuleren en tegemoet te komen aan nieuwe maatschappelijke uitdagingen."

Innovaties op gang helpen
De maatregel 'VLIF-projectsteun voor innovaties in de landbouw' stimuleert pure innovatie en vernieuwing op het land- en tuinbouwbedrijf en vult de gewone investeringssteun aan. 19 van de 24 ingediende projecten werden geselecteerd. De geselecteerde projecten omvatten zeer diverse thema's, gericht op dierenwelzijn, automatisering, duurzame energie, emissiereductie, duurzaam watergebruik, arbeidsefficiëntie en -kwaliteit.

De maatregel wil innovatieve ideeën en concepten op het vlak van productie, verwerking en afzet van landbouwproducten realiseren via kapitaalpremies voor roerende of onroerende innovatieve investeringen. Ook de hieraan gekoppelde studies, kosten voor proefinstallaties, kosten voor de ontwikkeling van software en sturingsprogramma's en de kosten van externe begeleiders en experten komen hiervoor in aanmerking. Ervaring leert immers dat innovatie, zeker in de beginfase, nood heeft aan een 'trekker' en vaak ook aan een deskundige begeleider.

Bron: Departement Landbouw en Visserij
Publicatiedatum: