De kasaardappelen van het Zeeuwse bedrijf komen terecht in boerderijwinkels. De buitenteelt gaat naar Veiling Sint-Annaland. Voordat de veiling op gang komt, levert men al op afroep. "Er zijn dan handelaren die al wel aardappelen willen hebben, maar dan is er nog niet genoeg volume om de klok te laten draaien. Dan brengt de veilingdirecteur ze op afroep aan de man. Je hebt dan zelf een beetje invloed op de prijs."
Timing
Het draait allemaal om de juiste timing. "Binnen twee weken moeten de aardappelen wel weg zijn. Zodra er van de vollegrond geoogst wordt, neemt het aanbod toe en zakt de prijs. "Het is de kunst om geen gat te laten vallen tussen de oogst uit de kas en uit de vollegrond", vertelt Jan. "Binnen kun je de omstandigheden wel een beetje naar je hand zetten, maar voor de buitenteelt is dat spannender." Om de oogst van de buitenteelt beter aan te sluiten bij die in de kas, is het bedrijf onlangs begonnen met druppelbevloeiing.
De concurrentie uit het buitenland wordt groter, merkt Jan. "Dat wordt wel een beetje een probleem. Op het moment heb je al Spaanse Doré en straks komt de aanvoer vanuit Frankrijk erbij. De kwaliteit ervan is best redelijk." Toch zijn de Hollandse aardappelen het lekkerst, vindt Jan. "De smaak van de Doré is het best als je ze van een groene plant rooit. Als de plant afsterft, merk je dat in de smaak van de aardappel. Hoe groener het blad, hoe lekkerder de aardappel."