Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanpassing van lichtsysteem voor de teelt van NASA sla

Osram is de leverancier van de National Aeronautics and Space Administration (NASA) van een aangepaste versie van hun Phytofy RL lichtsysteem voor tuinbouwonderzoek. Deze slimme verlichtingssoftware zal, gekoppeld aan een unieke opstelling van verbonden groeilampen, de lichttechnologie aanvullen die wordt gebruikt voor NASA's voedselproductie. Tot dusver was onderzoek gericht op de teelt van slasoorten voor bemanningen tijdens de ruimtevaart.

Alle software, hardware en LED's in Phytofy zijn door Osram ontwikkeld. Osram heeft een breed assortiment van tuinbouw-LED's ontwikkeld, met specifieke golflengten voor de optimale groei van een grote verscheidenheid aan planten en bloemen die aan de lichtbehoeften van de verschillende gewassen kan worden aangepast. 



Steve Graves, strategisch programmamanager van Osram: "Osram ontwikkelt slimme, innovatieve lichttechnologieën die de voedselproductie in diverse omgevingen kunnen verbeteren, zelfs unieke, zoals de ruimte. Veel van de meest nuttige uitvindingen ter wereld zijn de afgelopen decennia door wetenschappers van NASA ontwikkeld en het is een eer om een rol te spelen bij verdere innovatie doordat ze onze technologieën gebruiken. We zijn enthousiast over de vele mogelijkheden die Phytofy RL de tuinbouw kan bieden en leren en verfijnen graag door voordat we het binnen een jaar op de markt brengen."



NASA werd aan Osram gerefereerd door Hort Americas, dat nauw samenwerkt met toonaangevende fabrikanten om Noord-Amerikaanse glastuinders, telers van verticale teelt en onderzoekers van de meest technisch geavanceerde en kosteneffectieve producten te voorzien om hen te helpen hun productie-, kwaliteits- en projectdoelen te behalen. Het NASA-onderzoeksteam voor voedselproductie gaf Hort Americas een lijst met functies die ze in een lichtsysteem wensten. Hort Americas bracht toen via hun netwerk NASA en Osram bij elkaar om de mogelijkheden van de Phytofy RL-technologie voor tuinbouwverlichting te bekijken.

Unieke eigenschappen van Phytofy:
  • Een UV-kanaal waarmee het effect van de toevoeging van UV-licht op de plantengroei kan worden getest. 
  • Meer LED's, wat een hogere Photosynthetic Photon Flux (PPF) betekent. PPF meet de lichtemissie door te berekenen hoeveel fotonen er elke seconde uit het licht komen. Dit is een belangrijke waarde voor plantenonderzoekers om de meest efficiënte en effectieve lichtrecepten te kunnen bepalen.
  • Een bestralingskaart - Onderzoekers kunnen met Osram-software de bestralingssterkte meten, dus hoeft dit niet apart te gebeuren om de lichtafstelling aan te kunnen passen.


Osram's slimme tuinbouwlichtsysteem wordt getest via diverse samenwerkingen met universiteiten en onderzoekslaboratoria over de hele wereld die de technologieën gebruiken en inzichten delen. Bij NASA zullen onderzoekers met Phytofy RL lichtomstandigheden eenvoudig aan kunnen passen om de plantengroei onder verschillende omstandigheden te optimaliseren om dit vervolgens op het internationale ruimtestation na te bootsen. Onlangs werd Phytofy RL in een kweekkamer geïnstalleerd in het Kennedy Space Center in Florida. De configuratie zal mogelijk ook naar meerdere inloopkweekruimtes worden overgebracht. 



Via bestraling met licht met verschillende golflengten kunnen de groeicycli van planten worden gestuurd en versneld, waardoor ook de oogstfrequentie kan worden aangepast. Speciale lichtrecepten optimaliseren niet alleen de oogst en teeltduur maar kunnen ook de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen in de plant verhogen en bepaalde smaken versterken. LED's bieden niet alleen op maat gemaakte bioactieve verlichting maar zijn ook zeer efficiënt.

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: