Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Canadese telers verkorten oogsttijd tomaten met 15 dagen

Mans Organics is een gecertificeerd biologische familiebedrijf in Zuid-Alberta, Canada. Het teeltbedrijf werd in 1994 opgericht door Henk en Rita Mans, die conventionele landbouwpraktijken hanteerden. Toen ze begrepen wat de invloed hiervan was op de gezondheid van de grond en de eindgebruikers besloten ze om biologisch te worden. Het bedrijf behaalde zijn biologische certificering in 2007. In 2012 sloot hun zoon Andrew zich aan bij het familiebedrijf. Hij bouwde de eerste kas van ruim 4000 m2, waardoor ze jaarrond groenten konden telen in een grotere verscheidenheid. Mans Organics plantte en oogstte hun eerste tomaten, komkommers en paprika's in 2013. Andrew is voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om de productie en inkomsten van het bedrijf te verhogen.Van HPS naar LED: Een logische stap
Andrew installeerde eerst hogedruknatriumlampen (HPS) in de kas, maar ontdekte al snel dat ze een hoge uitval hadden en ondanks de verzekering en vervangbaarheid waren ze onbetrouwbaar voor de teelt. Op zoek naar alternatieven met lagere uitvalpercentages besloot hij, om de door LED's geboden flexibiliteit en variabiliteit, in zijn vermeerderingsruimte een proef uit te voeren met LumiGrow Pro 325e armaturen. Toen dit succesvol bleek deed hij nog een proef met hogedraads komkommers. Hier werd hij zo blij van dat hij direct 70 Pro 650e armaturen bestelde om zijn 200 m2 tomaten te belichten, in combinatie met LumiGrow smartPAR software om het lichtspectrum aan te kunnen passen en toezicht te houden op het energieverbruik. 

Simpele veranderingen met grote resultaten
Andrew's getransplanteerde tomaten waren eerst niet blij met de omschakeling van weinig naar vol licht en reageerden met de eerste tekenen van bladschade. Maar dankzij de smartPAR software zag hij dit al snel en nam contact op met LumiGrow. Hun onderzoekers- en ondersteuningsteam kon het probleem snel identificeren en Andrew helpen met een overgangsplan in fasen. 

Met smartPAR draaide hij het rode en blauwe licht van de LumiGrow LED armaturen voor 5 dagen terug naar 40% van hun volledige capaciteit, daarna verhoogde hij het voor 2 dagen naar 50%. Zo had hij op dag 8 alle spectrale kanalen op 100% van hun capaciteit. Deze slimme lichtstrategie was gemakkelijk toepasbaar en garandeerde een veilige overgang en een hogere gewasgezondheid; de nieuwgroei was donkergroen en gezond. Daarna maakte Andrew een lichtprogramma dat 'de zonsopgang nabootst' door de lampen het eerste uur voor 50% in te schakelen en voor de rest van de dag naar 100% over te gaan. 

Toen Andrew in april zijn eerste LED belichte tomaten oogstte, kon hij dat 15 dagen eerder doen dan zijn niet-belichte tomaten. Dit vertaalde zich in kortere tijden tussen teelten en kortere wachttijden voor fruitrijping, waardoor er in de wintermaanden op kasverwarming en elektriciteit kon worden bespaard. Het door LED belichte gewas genereerde ook een hogere productie dan het onbelichte gewas. Al deze factoren stellen Andrew in staat zijn tomatenproductie op betrouwbare wijze in te schalen, weersschommelingen op te vangen en zijn tomaten sneller op de markt te brengen.

Lange termijn flexibiliteit
Andrew heeft ook geëxperimenteerd met de spectrale kanalen voor zijn komkommers. Het blauwe licht gedurende 12 uur geleidelijk opvoeren resulteerde in kort bloeiende producten. Daarna verlaagde hij het lichtspectrum om de planten en het fruit te laten uitgroeien. 

Hij teelt nu een breed scala van gewassen volgens biologische principes en hanteert een teeltwisselend schema ten behoeve van de gezondheid van zijn bodem. Snel en eenvoudig teeltzones kunnen herconfigureren en het lichtspectrum hiervoor aanpassen geeft hem de flexibiliteit om zijn bedrijfsstrategie naar behoefte in te richten. 

Hij kan bijvoorbeeld een deel van de kas een aantal weken per jaar voor vermeerdering gebruiken in combinatie met een zaailing vriendelijk lichtprogramma en daarna overschakelen naar een lichtprogramma van hogere intensiteit wanneer hij in productie gaat. Kortom, de flexibiliteit van zijn LumiGrow lampen vormt een grote bron van zekerheid voor Andrew: "De vraag of LED's werken of niet, is voor mij allang beantwoord."

Voor meer informatie:
LumiGrow
800-514-0487
info@lumigrow.com
www.lumigrow.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018