Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hergebruik gezuiverd afvalwater voor irrigatie Ardooie

Eerste leiding gaat de grond in

Begin juni start men in Ardooie met de aanleg van een 25 km lang ondergronds leidingsnetwerk. Dit netwerk zal gezuiverd afvalwater van het groentenverwerkend bedrijf Ardo verdelen over 500 ha landbouwgrond in de onmiddellijke omgeving. Deze samenwerking tussen de landbouw en de industrie is uniek. Flanders' FOOD, Howest, Inagro, Universiteit Gent, VITO en Vlakwa willen voortbouwen op dit succesproject en ambiëren om ketenoverschrijdende projecten voor de agrovoedingssector te realiseren. Deze krachtenbundeling moet de Vlaamse agrovoedingssector verder sterken in zijn innovatieve en competitieve groei. 

Het gezuiverde afvalwater van het groentenverwerkende bedrijf Ardo zal vanaf augustus 2018 worden gestockeerd in een bufferbekken van 150 000 m³. Via het naburige pomphuis zal het water in een netwerk van 25 km ondergrondse leidingen worden gepompt. Het netwerk zal over 500 ha landbouwgrond worden verspreid en zal 150 afnamepunten bevatten. Ter hoogte van ieder afnamepunt zal het water onder een druk van minimaal 8 bar staan. Dit impliceert dat landbouwers enkel nog hun beregeningsinstallatie moeten aansluiten op hun respectievelijke hydrant om te kunnen starten met irrigeren.



Aannemers zijn druk in de weer met de aanleg van het bufferbekken en de bouw van het pomphuis. Vanaf maandag starten ook de graafwerken voor het leidingsnetwerk. Dit leidingsnetwerk zal in 2 fasen worden gerealiseerd: 11 km leidingen in 2018 en 14 km leidingen in 2019 .

Om deze mijlpaal in het project te vieren, legden Bart Naeyaert (West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw en integraal waterbeleid), Karlos Callens (burgemeester Ardooie), Mia Demeulemeester (afgevaardigd bestuurder Inagro vzw), Marc Vandeputte (voorzitter INERO CVBA) en Jan Haspeslagh (managing director Ardo) op woensdag 30 mei samen de eerste leiding in de grond. 

Deze infrastructuurwerken worden gerealiseerd binnen het F2AGRI* project. Ardo bekostigt het bufferbekken en INERO CVBA betaalt het pomphuis en het leidingsnetwerk. Daarnaast geniet het project Europese, Vlaamse en West-Vlaamse steun via respectievelijk het Interreg Vlaanderen-Nederland programma, het departement Landbouw en Visserij en de provincie West-Vlaanderen. 



Dit project is ongetwijfeld uniek in Vlaanderen: 47 landbouwers verenigden zich in de coöperatie INERO CVBA en werken samen met de verwerkende industrie om hun waterbevoorrading veilig te stellen. Dergelijke projecten zullen steeds belangrijker worden om de agrovoedingssector te wapenen tegen waterproblemen. Daarom beslisten Flanders' FOOD, Howest, Inagro, Universiteit Gent, VITO en Vlakwa om samen in te zetten op projecten voor de agrovoedingssector. De aanpak is gericht op de ontwikkeling en demonstratie van innovaties inzake software, monitoring, watertechnologie, sensoren, data-analyse, voedingsverwerkingstechnologie, energiemanagement en automatisatie binnen het domein van landbouw en voeding. Door innovatie te stimuleren kan deze belangrijke industrietak blijvend een econonomische meerwaarde realiseren. En met succes: sinds de krachtenbundeling werden reeds 3 projecten goedgekeurd rond duurzaam watergebruik. 

Irrigatieproject in enkele cijfers
• Bufferbekken = 150.000 m³ of zo'n 60 Olympische zwembaden
• Leidingennetwerk = ± 27 km
• Irrigatienetwerk verspreid over ± 500 ha of zo'n 750 voetbalvelden
• Debiet van 600 m³/h voor irrigatie van de velden
• INERO CVBA = 47 coöperanten + ARDO NV + INAGRO
Publicatiedatum: