Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alaska: Seeds of Change verandert voedselveiligheid en steunt kansarme jeugd

Alaska Seeds of Change (Seeds of Change) is een sociale onderneming met een 742 m2 grote faciliteit waar op water geteeld wordt. Hier produceert het bedrijf verse, voedzame en lokaal geteelde kruiden, bladgroenten en aardbeien. Ze hebben twee missies: het leveren van lokale verse producten aan de inwoners van Achorage en de rest van Alaska, en het steunen van kansarme jongeren. Er zijn veel unieke voedselveiligheid uitdagingen in Alaska. Zo is het groeiseizoen bijvoorbeeld kort, waardoor de staat meer dan 95% van zijn voeding importeert. Door de locatie van de staat arriveert de meeste voeding bovendien via boot of vliegtuig, wat voor problemen zorgt als het weer slecht is. Daarnaast woont de helft van de populatie in Alaska in zeer afgelegen dorpen. Het is in deze gebieden moeilijk om aan verse producten te komen, en deze producten zijn vaak prijzig. De faciliteit wordt ook gebruikt als trainingscentrum voor kansarme jongeren en jongeren zonder passend werk. Hun programma's zijn ontworpen om de jeugd in Anchorage in de leeftijd van 16-24 meer te leren over de teelt, de de binnenteelt, bedrijfsmanagement en andere sociale vaardigheden die hen kunnen helpen om een baan te vinden.

Een duurzaam bedrijfsmodel ontwikkelen
In 2015 zocht Seeds of Change naar een lichtoplossing voor hun gewassen die voldeed aan de eisen van hun lokale markt van restaurants, en dat tegelijkertijd een winstgevend bedrijfsmodel zou zijn. Door de unieke behoeften die restaurants hebben ten opzichte van supermarkten moest Seeds of Change een manier vinden om nauwkeurige controle te krijgen over hun oogst en kwaliteit. Daarnaast hoopte het bedrijf dat ze de gewassen helemaal zouden kunnen aanpassen aan de wensen van de restaurants, en op ieder moment verse producten aan hen konden leveren.



Leren om binnen te telen
De sociale onderneming uit Alaska nam contact op met LumiGrow, enthousiast over de mogelijkheden die lichtoplossingen met een dynamisch spectrum zouden kunnen bieden. Seeds of Change besloot de 360 Pro 325 lampen in hun 742m2 grote loods te gaan gebruiken. De lampen zijn vastgezet met behulp van torens. 

De drie full-time werknemers van het bedrijf zijn hierna onmiddellijk begonnen met het testen van de verlichting. Hierbij hadden ze snel resultaat - ze wisten krulziekte te verminderen en de kwaliteit van snijbiet te verbeteren door de lichtintensiviteit te verhogen. 

"De teelt op water is nieuw voor ons allemaal, dus we leren veel," zegt Sundance Visser, Operations Manager bij Seeds of Change. Met behulp van LumiGrow hebben ze de juiste strategieën bepaald om de smaak van hun producten te verbeteren en de precieze bloeitijd te kunnen bepalen. Op deze manier kunnen ze altijd voldoen aan de vraag van restaurants. 

Indrukwekkende besparingen en een succesvolle uitbreiding 
"Het is ongelooflijk wat we met dynamische LEDs hebben bereikt! Het is gelukt om gewassen met een betere smaak en algehele kwaliteit te produceren, waardoor ze aantrekkelijker zijn voor onze restauranthouders," zegt Lyndsey, die als Lead Gower bij Seeds of Change werkte toen de LED lampen geïnstalleerd werden. "Vroeger had onze basilicum randen met een scherpe smaak. Restaurants wilden deze niet, en het heeft ons veel tijd en moeite gekost om deze eraf te halen. Nu gebruiken we spectrum licht om beter smakende basilicum te telen, terwijl we besparen op arbeidskosten." 

Seeds of Change gebruikt inmiddels ook LumiGrow lampen om jaarrond aardbeien te kunnen telen. Ze zijn op dit moment de enige faciliteit in Anchorage die dit doet. 

Wat winstgevendheid en energiebesparingen betreft meldt Linsey dat ze zeer tevreden zijn. "Andere lokale faciliteiten maken bijna geen winst door het energieverbruik van hun HPS lampen. Wij hebben flinke besparingen gezien dankzij het gebruik van LED lampen. Toen we in onze tweede zone begonnen met telen is onze energierekening maar met een zesde omhoog gegaan! We besparen nu meer dan dat we ooit hadden verwacht." 



Seeds of Change is in april 2018 begonnen met het telen in een derde zone in hun loods. Door de extra ruimte hebben ze extra bladgroenten kunnen planten en experimenteren ze nu met nieuwe gewassen, zoals stevia. 

Ze leveren ze hun verse producten nu aan verschillende leveranciers van groenten- en fruitboxen en supermarkten. 

"De groenten- en fruitboxen worden zelfs geleverd aan mensen die afgelegen wonen, en waar ze soms alleen een klein winkeltje hebben," zegt Sundance. "Deze mensen moesten vroeger naar een grotere stad vliegen om verse producten te kunnen kopen."

Door de toename in teeltruimte is ook het jongerenprogramma van Seeds of Change uitgebreid. Ze zijn de samenwerking aangegaan met verschillende lobbygroepen voor jongeren en verwachten dat ze dit jaar tot wel 20 jonge telers in dienst zullen nemen. 

"De keuze voor LumiGrow is ontzettend goed geweest voor ons bedrijf," vertelt Lyndsey. "We bevelen ze aan iedereen aan die op zoek is naar een op maat gemaakte gewasproductie."

Voor meer informatie: 
LumiGrow
800-514-0487
info@lumigrow.com
www.lumigrow.com
Publicatiedatum: