Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ewout Schurink reist de wereld rond als teeltadviseur

"Steeds opnieuw kijk je hoe je een bedrijf kunt helpen"

Tholen - "Als ik merk dat er ergens in Afrika ontzettend veel conventionele middelen gebruikt worden, vind ik het leuk om dat te veranderen met behulp van de biologische middelen die er beschikbaar zijn. Voedselveiligheid is een thema dat me erg aanspreekt." Aan het woord is Ewout Schurink. Als teeltadviseur reist hij de wereld rond. Hij spendeert met name veel tijd in Afrika. Regelmatig is hij te vinden in Ethiopië, Kenia, Zambia en Zuid-Afrika, maar ook steeds meer in landen als Nigeria en Angola.
 
Voorheen was Ewout een jaar of acht actief als voorlichter in de rozen. Daarvoor reisde hij veel naar Ethiopië, Kenia, Tanzania en Zambia. Vervolgens ging hij aan de slag bij Syngenta. Daar verspreidde hij niet alleen zijn teeltkennis bij sierteeltbedrijven, ook groenten kwamen aan bod. Inmiddels werkt hij ruim twee jaar als zelfstandig consultant met de focus op Afrika en gewassen als tomaat, paprika en komkommer.
 


Watergebruik
"Het is een leuke markt. Soms heb je verwachtingen van hoe de situatie zal zijn, maar pakt het heel anders uit. Steeds opnieuw kijk je hoe je een bedrijf kunt helpen." Soms staat hij verbaasd van wat hij tegenkomt. "Tegenwoordig wil iedereen meer richting een biologisch product. In de praktijk zie je echter dat er nog veel niet-biologische middelen gebruikt worden. Het ontbreekt simpelweg aan kennis over middelen. Watergebruik is een ander voorbeeld. Er zijn gebieden waar nog gebruik wordt gemaakt van furrow irrigation – dat betekent dat de paden tussen de gewassen onder water worden gezet. In India is bijvoorbeeld een tekort aan water. Toch gedragen telers zich met deze manier van telen alsof het niet op kan. Er wordt soms 100 tot 120 liter water per kilo product gebruikt. Ik vind het een mooie uitdaging om deze hoeveelheid naar beneden te krijgen." Het is niet eenvoudig om iedereen mee te krijgen, vertelt Ewout. "Degenen die het doen kiezen er wel bewust voor. Ze zien dat ze daarmee zich ook kunnen onderscheiden van de rest."
 
Advies op afstand
Inmiddels kan Ewout heel veel teeltadvies op afstand geven. Dankzij sensoren kan hij meekijken bij alle bedrijven die hij adviseert. "Als teeltadviseur is het mijn taak om ervoor te zorgen dat mensen van dag tot dag beslissingen kunnen maken. Als ik op bezoek ga, ben ik er maar twee of drie dagen. Dan moet ik ze zodanig opleiden, dat ze in staat zijn om de juiste beslissingen te maken."

 

"Een van mijn klanten heeft 1350 ha land, waarvan er ongeveer 450 hectare gebruikt wordt. Daar zijn we echt aan het kijken hoe we met zo min mogelijk grondstoffen het maximale eruit kunnen halen. We gebruiken daar de Isii, de klimaat- en irrigatiecomputer van Hoogendoorn." Sensoren hoeven niet duur te zijn, weet Ewout. "Farm21 is er bijvoorbeeld eentje van €20 en samen met een abonnement van €15 per jaar zijn ze ideaal voor de smallholders, bedrijven van 5.000 m3 tot 3 hectare. Ze meten diverse zaken, zoals de lichtintensiteit, het vochtgehalte van de grond of substraat, de temperatuur en het EC (het zoutgehalte in de grond). We hebben er een app omheen gebouwd waarmee we de data van de dag, de week of de maand inzichtelijk kunnen maken. Als de sensor stuk gaat, is er geen man overboord. De data gaat niet verloren, je kunt de sensor makkelijk vervangen."
 
Daarnaast werkt Ewout ook met LetsGrow. Een online platform waarop de data van bijvoorbeeld klimaatcomputers en plantsensoren gekoppeld worden en inzichtelijk gemaakt worden in grafieken en tabellen. "Bij een aantal klanten heb ik een dashboard gemaakt. Die open ik iedere ochtend om te zien hoe de zaken ervoor staan. Ik check hoeveel lichtinval ze hebben gehad, hoeveel de verdamping is geweest en hoeveel water er is gegeven. Als er een groot verschil is met wat we hebben berekend, stuur ik even een appje. De kweker leert er ook heel veel van. Hij weet precies hoe zijn gewas ervoor staat."
 


Van routine houdt Ewout niet. "Het is niet mijn streven om een klant jaren te hebben. Als de kweker op een gegeven moment zegt: ik kan het zelf, dan juich ik dat toe. Ik heb eigenlijk elke vijf jaar wel iets anders gedaan. Als ik een bepaalde klant een tijd gehad heb, vind ik het wel leuk als ik weer iets anders kan doen."
 
Voor meer informatie: