Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische handelaren verwachten dat peen nog goed aan prijs blijft

Tholen - De laatste drie maanden is de prijs van peen erg hoog geweest, vertellen Belgische peenhandelaren. In veel Europese landen zijn er tekorten geweest, zowel in Zuid-Europa als in Oost-Europa. De vraag naar peen uit de desbetreffende landen was enorm en dat zorgde ervoor dat de prijzen hoog opliepen. Eigenlijk had het Verenigd Koninkrijk als enige land voldoende product. Nu Frankrijk is begonnen met de nieuwe oogst zal de vraag uit Zuid-Europa stoppen. 

De oude peen is er in Nederland en België bijna doorheen. In Frankrijk is de nieuwe peenoogst begonnen en over twee tot drie weken zal Nederland starten en een week later België. Volgens de handelaren is het ideaal weer geweest voor de nieuwe peen, dus verwacht men een goede kwaliteit. De kwaliteit van de oude Belgische peen is ook erg goed geweest. De kwaliteit van de oude Nederlandse peen is matig en veel partijen zijn te grof.

De handelaren verwachten dat de prijzen van peen voorlopig nog een tijdje goed blijven. De nog weinig resterende oude oogst zal geen druk leggen op de nieuwe oogst en er is gemiddeld wat minder nieuwe oogst uitgezaaid. Binnenkort zal er wel een lichte daling in de prijs merkbaar zijn, maar dat is altijd maar afwachten. In de zomer daalt de consumptie van peen en wordt er minder peen geïmporteerd uit de andere Europese landen. Na anderhalve maand hebben ze beter zicht op de verwachtingen voor het seizoen. Het is nu nog lastig om in te schatten hoe de komende periode eruit zal gaan zien.