Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadezen verwachten verplichte GGO-voedseletikettering

Canadezen zijn verdeeld over de vraag of zij geloven dat genetisch gemodificeerd voedsel veilig en gezond is, maar zijn wel grotendeels van mening dat GGO's moeten worden geëtiketteerd, zo blijkt uit een nieuwe studie van Dalhousie University.
 
De voorlopige resultaten van het onderzoek (over de Canadese publieke opinie ten opzichte van genetische manipulatie in zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen) zijn vandaag gepubliceerd. 1046 mensen deden mee aan het onderzoek, waarbij ook werd bekeken hoeveel vertrouwen men heeft in de voedselveiligheid en het reguleringssysteem in Canada.
 
"We wilden beter begrijpen hoe Canadezen omgaan met de biotechnologie die ze op hun bord vinden," zegt Sylvain Charlebois, hoofdauteur van de studie en hoogleraar voedseldistributie en beleid bij Dalhousie. "Nu er genetisch gemodificeerd vee beschikbaar is, vonden we dat Canadezen een veel breder gesprek verdienden over wat deze veranderingen voor de gemiddelde consument betekenen."
 
Een overweldigende 70% van de respondenten was het er sterk over eens dat GGO voedsel en ingrediënten op etiketverpakkingen moeten worden vermeld. Maar respondenten waren verdeeld over de vraag of GGO-voedsel veilig is: 37,7% denkt van wel, 34,7% niet. En hoewel 35% gelooft dat we de gezondheidseffecten begrijpen, denkt meer dan 44% dat dit niet zo is.
 
Veel Canadezen weten niet zeker wat er in hun voedsel zit. 52% van de respondenten zei er niet zeker van te zijn op plantaardige GGO's gebaseerd voedsel te hebben gekocht en 55,5% was niet zeker of ze dierlijk GGO-voedsel hadden gekocht.
 
"De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat er verwarring bestaat onder de Canadezen over GGO-voedingsmiddelen en dat de publieke en private sector de consument beter moeten voorlichten," zegt Simon Somogyi van de landbouwfaculteit van Dalhousie. Hij denkt dat veel van de angst voor GGO-voedsel te maken heeft met het woord 'gemodificeerd' en dat het gebruik van een andere beschrijving mogelijk minder beangstigend zou werken.
 
Het onderzoek toont aan dat Canadezen zich vooral zorgen maken over GGO-vis en zeevruchten, gevolgd door varkensvlees, rundvlees, gevogelte en zuivelproducten. Ze maken zich het minst zorgen over GGO-groenten en fruit. Volgens Somogyi is dit vertrouwen een goed teken nu er in Canada meer vegetarisch wordt gegeten en er bij groenten en fruit hoogstwaarschijnlijk meer genetische manipulatie zal plaatsvinden.
 
Afgezien van de zorg over GGO-vrij voedsel blijkt uit het onderzoek dat de Canadese consument bij aankoopbeslissingen nog steeds andere overwegingen belangrijker vindt zoals prijs, afwezigheid van hormonen en antibiotica, voedingswaarde, productbekendheid en productielocatie.
 
Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor GMO-voedselproducenten. Charlebois denkt dat Canadezen ondanks de voedselveiligheid- en zelfs milieurisico's GGO's met een etiket mogelijk zullen accepteren, zeker als sommige producten goedkoper worden."
 
"De resultaten van deze studie komen op het juiste moment," zegt Somogyi. "Canada en de rest van de wereld staan voor de uitdaging om tegen 2050 meer dan 9 miljard mensen te voeden en biotechnologie zoals GGO kan helpen efficiënter voedzamer voedsel te produceren."
 
Naast dr. Charlebois en dr. Somogyi droegen ook Janet Music (afgestudeerd in openbaar bestuur) en Caitlin Cunningham (afgestudeerd in milieukunde) bij aan het rapport. Download voor meer informatie hier de voorlopige resultaten
 
Publicatiedatum: