Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rechtbank doet uitspraak

Certhon in het gelijk gesteld over Plantlab octrooi indoor farming

Tholen - Een nieuwe uitspraak in de patent-zaak tussen Certhon en Plantlab. Na een langslepende juridische procedure heeft de rechtbank te Den Haag gisteren het Nederlandse octrooi van Plantlab ongeldig verklaard omdat de door Plantlab geclaimde vinding niet inventief wordt geacht. Hiermee stelt de rechtbank Certhon volledig in het gelijk.

Patent op 'indoor farming'
Het gaat om een patent op 'indoor farming'. PlantLab heeft tien jaar geleden een octrooi aangevraagd op een systeem hiervoor. Het gaat hierbij om het teeltsysteem waarbij in een (deels) gecontroleerde omgeving met belichting geteeld wordt en waar de worteltemperatuur van de plant controleerbaar is. Over de geldigheid en de omvang van dit octrooi liggen verschillende partijen uit de sector sindsdien in de clinch. 

Certhon: "Onbetwiste helderheid" 
De Nederlandse rechtbank heeft nu geoordeeld dat het patent ongeldig is. De rechtbank oordeelt bovendien dat Certhon geen inbreuk maakt of heeft gemaakt op het Nederlandse octrooi en evenmin op het later door Plantlab ingeroepen Europese octrooi. "Deze uitspraak geeft de markt onbetwiste helderheid over geldend intellectueel eigendom (IP)", stelt het team van Certhon.

Europese verwijzing
PlantLab ziet het uiteraard anders. Ze zijn verbaasd over de uitspraak van de Nederlandse rechtbank gisteren omdat die volgens Marcel Kers van PlantLab conflicteert met de uitspraak van het European Patent Office vorig jaar. Volgens Marcel vernietigt de Nederlandse Rechtbank het Nederlandse patent terwijl het EPO het normaal gesproken bovenliggende Europese patent ook voor Nederland geldig heeft verklaard.

Andere patenten
Er loopt momenteel nog een hoger beroep over het Europese octrooi. "Die uitspraak zien we eveneens met vertrouwen tegemoet", vindt Certhon. Ondertussen beraadt het team van PlantLab zich op een eventueel beroep tegen de Nederlandse uitspraak. 

Publicatiedatum: