Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Zolang we de dertig graden Celsius niet aantikken, is het prima te behappen”

Tholen - Je zou het bijna vergeten nu de afgelopen dagen de regen met bakken naar beneden komt, maar mei was een uitzonderlijk warme maand met veel mooi weer. Het ene na het andere weerrecord sneuvelde. Naast veel zon kregen verschillende plaatsen in Nederland te maken met noodweer. Wat merken telers van deze weersextremen?

Met de hakken over de sloot
In de tomatenteelt komt het warme weer slecht uit, laat een teler van losse tomaten uit De Lier desgevraagd weten. "Ik heb het idee dat in het zuiden van Europa het teeltseizoen iets is opgerekt, waardoor er nog steeds veel aanvoer is. Omdat nu door de warmte ook in Nederland het aanbod groot is, zijn aanbod en vraag niet meer in balans. Normaal zie je dat de consumptie met goed weer oploopt, maar nu compenseert dat het hoge aanbod niet. Het is wachten op betere tijden. Qua omzet liggen we achter op 2017."

De productie gaat ondertussen hard. De Lierse teler: "Wij hadden tot voor kort een productieachterstand, maar met de huidige temperaturen is die achterstand inmiddels ingelopen." De planten vragen met de hoge temperaturen extra water en dus is het zaak daar extra alert op te zijn. "Het bassin begon aardig leeg te raken, omdat we hier maar weinig regen hebben gehad."

De pieken in productie moeten opgevangen worden met extra personeel, maar het is moeilijk om aan dat extra personeel te komen. "Goed gemotiveerd personeel is er wel, maar huisvesting is problematisch. De huizenmarkt is oververhit en daar hebben ook wij last van. Zeker begin mei was het krap op de arbeidsmarkt toen vooral ook in het perkgoed er veel vraag naar arbeid was, maar ook nu nog gaan veel van mijn collega's met de hakken over de sloot wat arbeid betreft."

Uurtje eerder vrij
Koos Brouwer van Komkommerkwekerij Brouwer in Nootdorp maakt zich weinig zorgen over de weersextremen de afgelopen tijd. Koos teelt op 1,7 hectare snackkomkommers. "Zolang we hier in het westen de dertig graden Celsius niet aantikken, is er weinig aan de hand." Wel houdt hij de weerberichten in de gaten.

"Gelukkig ontspringen wij hier in het westen vaak de dans wat betreft noodweer."
In de teelt van snackkomkommers is er vier keer per jaar een teeltwissel, waarmee Koos nagenoeg jaarrond kan oogsten. Als gevolg van het warme weer ziet Koos een iets hogere productie. De afzet van Koos verloopt via Best of Four. De extra productie loopt bij Koos ook goed weg. "Maar daar moet ik soms wel wat meer mijn best voor doen."

Het weer is vooral voor zijn personeel vervelend weet Koos. "Mijn personeel gaat natuurlijk niet harder lopen van die hitte. Daarom zorg ik er net als in de zomer voor dat er extra personeel is om mee te oogsten. Daardoor is de oogst over het algemeen een uurtje eerder klaar en het personeel dus iets eerder vrij."

Aan licht geen gebrek
Jaap Vink van Tuinbouwbedrijf Vink Sion in Beetgum teelt op 11 hectare rode paprika's. Ondanks de extreme temperaturen voor de tijd van het jaar is bij Jaap de productie niet opeens enorm toegenomen. Jaap: "De zetting heeft zes tot zeven weken geleden al plaatsgevonden en dat bepaalt voor een groot deel de productie. Wel gaat de rijping nu iets sneller."

In deze tijd van het jaar is het eigenlijk altijd 'vollebak' vertelt Jaap. "Paprika laat zich niet zo makkelijk sturen en dus is het veel meer dan bijvoorbeeld bij komkommer een beetje hollen en stilstaan. Het is wel zaak om te zorgen dat de planten niet te harde klappen krijgen door de hogere temperaturen, zodat ook aan het eind van het jaar de planten nog een goede productie hebben."

De temperaturen in Noord-Nederland zijn over het algemeen net iets lager dan elders in Nederland. In zijn kassen weet Jaap de temperatuur dus ook goed onder controle te houden. "De temperatuur is sowieso niet allesbepalend. Licht is eigenlijk veel belangrijker en dat is er de afgelopen tijd meer dan genoeg. We proberen de kas zo koel mogelijk te houden en schermen tussen 12 uur en 17 uur dagelijks volop tegen de zon."

Het seizoen begon voor paprika heel slecht, maar inmiddels ziet Jaap juist dat de prijzen de laatste weken goed zijn. "Het aanbod is nu niet extreem, terwijl de vraag in deze tijd van het jaar wel maximaal is."