Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Syngenta:

“Na de langste dag maakt Gina het verschil”

Tholen – Syngenta organiseert deze weken verdeeld over Nederland en België meerdere rondgangen waarin telers en veredelaars met elkaar in gesprek kunnen gaan over hun bevindingen met de teelt van het nieuwe rode paprikaras Gina. De eerste rondgang in de serie vond op 25 mei plaats bij 4Evergreen in Westdorpe en bij Gemapa in Nevele.

 
In de kas bij 4Evergreen van links naar rechts: Marcel Vis (Syngenta), Marc Lambrecht (Gemapa), Liesbeth Lambrecht (Gemapa), Kris Goen (Syngenta), Peter Colbers (Syngenta), Nick Vermeiren (Verpa), Martijn Heddes (Syngenta) en David Storme (4Evergreen).

4Evergreen
Tussen het hoofdras in de kassen bij 4Evergreen valt de proef met Gina direct op. De Ginaplanten zijn duidelijk hoger dan het hoofdras. De plantdatum van de Ginaproef was 22 november. David Storme van 4Evergreen: "Het was de bedoeling om in de vierde oksel zetting te krijgen, maar uiteindelijk werd dat door het donkere weer in de winter een zetting in de zesde of zevende oksel, zowel in het hoofdras als Gina. Achteraf hadden we ook minder moeten schermen, want nu kreeg Gina te weinig licht. Inmiddels heeft Gina een stabiele groei ingezet."

 
De proef van Gina in de kas bij 4Evergreen.

De productie van Gina ligt eind mei bij 4Evergreen een halve kilo achter op het hoofdras, maar volgens Martijn Heddes van Syngenta is dat niet iets om je als teler zorgen over te maken. "De afgelopen jaren hebben wij telkens weer gezien dat na de langste dag de Gina die achterstand goedmaakt door een stabiele groei ook onder zware zomerse omstandigheden. Ook het vruchtgewicht en de kwaliteit van de vruchten blijven onder die omstandigheden goed."

Bij 4Evergreen wordt geteeld onder diffuus glas. De dikkere vruchtwand van de Gina maakt dat de vrucht goed bestand is tegen fel licht en dus is schermen pas boven de 700 Watt nodig. Martijn: "Het kan dan ook geen kwaad om de Gina 'het vuur aan de schenen' te leggen. Juist daarmee kun je de productie opstuwen zonder daarmee de plant direct om zeep te helpen."

 
Ook de toppen van de planten werden van dichtbij bestudeerd. De hoge hoeveelheid bloemen stemde de aanwezige telers en veredelaars tevreden.

Gemapa
Bij Gemapa in Nevele staat in 2018 voor het eerste de volledige kas voor rode paprika's vol met Gina. Na een proef met Gina in 2017 werd Gina als hoofdras gekozen. Marc Lambrecht: "Ten opzichte van vorig jaar zien we een verbetering. Nu we in de teelt specifiek sturen op Gina, komt Gina extra tot zijn recht. We zien dit jaar langere vruchten en ook een mooie vorm van de vruchten. Vorig jaar hadden we bij ons oude hoofdras voorsortering nodig om klasse 2 eruit te halen, nu niet meer. Dat scheelt enorm in onze arbeid."

Hoewel volgens Marc pas in de zomer definitieve uitspraken gedaan kunnen worden over Gina, zijn de voortekenen op dit moment volgens Marc gewoon goed. Marc zit half mei op 7,5 kilo per vierkante meter. Nick Vermeiren van paprikakwekerij Verpa op 8 kilo. Een enkeling haalt deze week zelfs de 10 kilo weet Peter Colbers. "De teelt van paprika is moeilijk te sturen, dus is het tijdens dit soort rondgangen goed om kennis en ervaringen te delen."

Rondgangen
Op woensdag 30 mei en vrijdag 1 juni vinden er nog twee rondgangen plaats.



Aanmelden voor de rondgangen kan bij vrijblijvend bij Marcel Vis en Peter Colbers.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com