Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Kole geeft bouwupdate 4Evergreen:

“In week 46 verwachten we te kunnen poten in de nieuwe kas”

Tholen – De nieuwbouw bij paprikakwekerij 4Evergreen in Westdorpe (Terneuzen) krijgt steeds meer gestalte. Begin februari werd gestart met de bouw van 13,5 hectare kas op een nieuwbouwperceel van in totaal 27 hectare. Dit perceel ligt tegenover de reeds bestaande kassen met een totaaloppervlak van 28 hectare. Afgelopen week werd begonnen met de beglazing van de eerste nieuwe kas.

 
Op de rechterhelft van het nieuwbouwperceel wordt gebouwd.

Zodra het nieuwbouwperceel van 27 hectare is volgebouwd, zal de locatie in Westdorpe in totaal 55 hectare beslaan. Naar verwachting teelt 4Evergreen in 2020 samen met de andere locaties op 112 hectare paprika's.



De rijen diffuus glas liggen klaar om op het dek geplaatst te worden.

De bouw ligt tot nu toe prima op schema. Naast de beglazing wordt er op dit moment ook hard gewerkt aan de bouw van een schuur bij de nieuwe kas. Gerard Kole, bedrijfsleider op de locatie van 4Evergreen in Westdorpe: "Die schuur wordt in totaal 300 meter lang en wordt als het ware als een soort bouwpakket in elkaar gezet."

Flinke wandeling
De paprika's uit de nieuw kas zullen straks allemaal verzameld worden in de nieuwe schuur. Met automatisch transport zullen de karren een afstand van maximaal 700 meter moeten overbruggen om van achter in het gangpad naar de voorkant van de schuur te geraken. Gerard: "Ik zal straks zeker mijn fiets gaan gebruiken om de toenemende afstanden in ons bedrijf te overbruggen."
 


 
Een betonpad van 450 meter lang en een 300 meter lange schuur met corridor zorgen voor flinke afstanden.

Oversteken
Beide delen van het bedrijf worden straks gescheiden door een openbare weg die druk wordt bereden door vrachtwagens en ander verkeer. Dit zorgt voor een uitdaging, want de paprika's van het nieuwbouwperceel zullen straks allemaal verwerkt gaan worden in de centrale schuur aan de overkant van de weg. Gerard: "Voor de paprika's die wij dagelijks in de nieuwe kas zullen oogsten, zijn al snel zeven tot tien vrachtwagens nodig. Om die paprika's aan de overkant van de weg te krijgen, volstaat heen en weer rijden met een heftruck dus niet meer. Maar omdat ook oversteken met een vrachtwagen gevaarlijk is en het daarnaast maar om dagelijks een tiental ritjes van een nog geen paar honderd meter gaat, is de bouw van een brug iets waarover wordt gedacht. Het kopen en afsluiten van de openbare weg bleek namelijk geen optie."
 



Gerard op zijn fiets waarmee hij straks naar kas M en N rijdt.

Eind juli zou de kas glasdicht moeten zijn, zodat kan worden begonnen met het schilderwerk en het ophangen van gewashaken. Gerard: "De arbeid voor deze werkzaamheden regelen we zelf. Wij zullen extra personeel van uitzendbureaus in gaan huren, zodat met begeleiding van de gespecialiseerde bedrijven de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden."

 
Een nieuw vrachtwagen dok in aanbouw.


In deze schuur worden per uur tussen de 15 en 20 ton paprika's gesorteerd en verwerkt. Een volle schuur is goed voor 470 ton, waarvan een deel in Steenbergen geflowpackt wordt en de rest bestemd is voor export.

Nog eens 13,3 hectare in 2019 
In week 46 is vervolgens de verwachting dat er kan worden begonnen met het poten van de paprikaplanten. Zodra de nieuwe schuur en de kas van 13,5 goed in bedrijf zijn, zal op het tweede deel van het perceel aan de bestaande schuur nog eens een kas van 13,5 hectare gebouwd worden. Afhankelijk ook van ontwikkelingen in de markt, zal de bouw van die tweede kas in 2019 starten.
 

 
Restwarmte en CO2 van de nabijgelegen kunstmestfabriek Yara komen via buizen de kas binnen. In een warmtewisselaar komt water van 85 graden Celsius binnen bij 4Evergreen, waarna er water van 35 graden Celsius weer retour gaat naar de kunstmestfabriek. Verder is 4Evergreen voornemens zonnepanelen aan te leggen op de daken waardoor alle benodigde energie zelf opgewekt kan worden. Omdat 4Evergreen geen gas gebruikt en straks genoeg eigen elektriciteit opwekt, wordt de teelt energieneutraal met 0 op de meter.

Voor meer informatie:
4Evergreen
Smitsschorreweg 1
4554 LK Westdorpe
info@4evergreen.nl
www.4evergreen.nl