Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Berg Hortimotive introduceert autonoom rijdende oogstwagen

"Een kwestie van slepen en loslaten"

Tholen - "Alle vormen van transport in een bedrijf kosten tijd, terwijl het geen waarde toevoegt aan het product. Het automatiseren van transport kan flinke kostenbesparing opleveren. Er zijn geen mensen meer nodig die ervoor moeten zorgen dat de juiste wagen op het juiste moment op de juiste plek is. Als het eenmaal aan de gang is, hoeft er niemand meer aan te pas te komen, dan het oogsten zelf."

Dat zegt Marc van den Berg van Berg Hortimotive. Marc is teamleider R&D bij het bedrijf uit De Lier. Samen met zijn team is hij bezig met de laatste fase van de ontwikkeling van een autonoom rijdende oogstwagen.

AGV-systemen
"Korte, snelle transportbewegingen binnen de kas dragen bij aan de versheid en kwaliteit van de geoogste vruchtgroenten", legt Marc uit. Al sinds jaar en dag wordt er hiervoor gebruik gemaakt van AGV-systemen (Autonomous Guided Vehicles). Al deze systemen zorgen ervoor dat het geoogste product, automatisch, binnen de kortst mogelijke tijd vanuit de (warme) kas naar de (koele) verwerkingsruimte wordt getransporteerd.

Van kettingbanen naar inductiedraad
Dit principe is door de jaren heen doorontwikkeld. De eerste systemen werkten met kettingbanen in het betonpad. De oogstwagens werden eenvoudig aan een ketting gekoppeld en reden automatisch van de kas naar de schuur en andersom. De oogsters hoefden zich niet meer met het transport te bemoeien en de producten waren snel vanuit de kas in de verwerkingsruimte. Kettingbanen kennen echter veel onderhoud en hygiƫne is lastig te borgen. Daarom werden de kettingen vervangen door een inductiedraad in het beton. Electrotrekkers, voorzien van sensoren volgen het inductiespoor tussen de kas en de schuur en nemen per rit een aantal oogstwagens met zich mee.



Spoorloos
"Dit systeem, wat momenteel het meest gebruikelijk is, kent als belangrijk voordeel dat er nauwelijks onderhoud nodig is. Een nadeel van dit systeem is de noodzakelijke infrastructuur. Al in een vroeg stadium dienen de transportlijnen in kaart gebracht te worden en eenmaal aangelegd kan dit niet eenvoudig aangepast worden. Hier lag de uitdaging voor ons R&D team" vertelt Marc. "Onze nieuwe GridMap Technologie maakt de inductiedraad overbodig en is de oplossing voor dit specifieke nadeel. Met deze techniek kunnen wij automatisch transport realiseren tussen kas en schuur zonder enige infrastructuur. Er zijn geen aanpassingen nodig waar de kweker tijdens de bouw al rekening mee moet houden. Er hoeft geen spoor meer aangelegd te worden waarop straks de geoogste producten getransporteerd worden. We kunnen de intelligente oogstwagen overal neerzetten. Met behulp van verschillende sensoren vindt hij zijn weg in de kas. Dit noemen we Gridmapping."

De oogstwagens worden op dit moment uitgebreid getest op een tomatenbedrijf. De kweker geeft aan waar in de kas geoogst wordt en de wagens rijden automatisch heen en weer. De wagens 'onthouden' waar zij vandaan komen en schuiven mee met de oogsters.

Gebruiksvriendelijk
Omdat op termijn meerdere producten van Berg Hortimotive uitgevoerd worden met GridMap Technologie en autonoom door de kas bewegen is er een bovenliggend "operating system" nodig. BergDrive noemen we dit. Dit systeem houdt overzicht, het zorgt dat de verschillende wagens samenwerken en geeft de gebruiker belangrijke informatie. Het is onze uitdaging om het systeem gebruiksvriendelijk te maken," vertelt Marc. "Voor alsnog lijkt dat prima gelukt. De opdrachten worden bijvoorbeeld niet ingegeven via een toetsenbord maar via een scherm. Het is een kwestie van het slepen en loslaten van de wagens op de plek waar je ze wil hebben."

Berg Hortimotive is met haar nieuwe GridMap Technologie in een afrondende testfase. Naar verwachting kan het product in oktober dit jaar de markt op.

Tijdens de Greentech is de GridMap Technologie te zien bij de stand van Berg Hortimotive (standnummer 11.115) en HortiKey (standnummer 09.300C)

Voor meer informatie:
Berg Hortimotive
Burg. Crezeelaan 42a
2678 KZ De Lier
The Netherlands
www.berghortimotive.nl