Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eminent Seeds:

“Elke teeltcyclus weer op zoek naar dat ene toppertje”

Tholen – Het is inmiddels eind mei en dat betekent dat bij Eminent Seeds de eerste teelt er bijna op zit. Begin juni zullen de proefplanten in de kassen allemaal geruimd worden, zodat een nieuwe serie generaties en kruisingen opgekweekt kan worden. Uiteraard niet zonder van de beste proeven eerst zaad op te slaan. Kevin Valk, junior veredelaar bij Eminent Seeds: "Veredelen is de kunst van het weggooien."

 
Kevin Valk tussen de babyblok paprikaproeven

De kassen aan de Markuslaan in Wateringen herbergen een breed scala aan paprika-, peper- en tomatenspecialties. Elke teelt is Kevin weer samen met het team van Eminent Seeds op zoek naar nieuwe kleuren, smaken, vormen en maten. En dan vooral naar die ene soort die onderscheidend is. Kevin: "Veredelen kost veel geld en tijd. Er gaan vele plantgeneraties overheen voordat wij een soort hebben waarmee we de markt op kunnen."

Breeding by design
Tussen de planten in de kas staan zowel proeven uit de koker van het team van veredelaars, experimentele zaden van buiten de deur die na opkweek bestudeerd kunnen worden als ook proeven op aanvraag van klanten. Kevin: "Wanneer een klant aanklopt met een idee, helpen wij graag om te kijken of zo'n nieuwe soort potentie heeft. Het is daarbij wel zaak om geduld te hebben. Zomaar wat telen als gevolg van een modegril is er niet bij."
 

De opkweek voor de tweede teelt met paprikaproeven is weer gezaaid

Gebruikswaardeonderzoek
Naast kleur, smaak, vorm en maat is er ook aandacht voor productie en resistentie. Kevin: "Als enige veredelaar van alleen specialties zijn wij GSPP gecertificeerd. Dit betekent dat we aan strenge hygiëne-eisen voldoen, waardoor we schoon en veilig zaad kunnen leveren."
 


De kas van Eminent Seeds is opgedeeld in drie compartimenten. In het eerste compartiment staan de planten voor tomatenveredeling waaronder versies van 's werelds kleinste tomaat, de Tomberry. Kevin zelf is vooral in het tweede compartiment te vinden, want daarin staan de planten voor de paprika- en peperveredeling waarmee hij zich voornamelijk bezighoud. Het derde compartiment wordt gebruikt voor gebruikswaardeonderzoek.
 

Eminent Seeds veredelt diverse soorten pepers, waaronder de Habanero Red F1

Voorspellen
Van alle kruisingen en proeven die in de kassen staan, wordt een databases bijgehouden met daarin alle gegevens die nodig zijn om te kunnen achterhalen waar een nieuwe soort oorspronkelijk vandaan komt. Kevin: "Hoe meer informatie wij hebben, hoe beter we uiteindelijk kunnen voorspellen hoe een plant na kruising zich ontwikkelt. Hoe voorspelbaarder de teelt, hoe sneller we tot een nieuw ras komen."
 


Naast bekende groentekleuren zoals geel en rood worden er ook proeven gedaan met groenten met afwijkende kleuren. Elk land heeft zijn eigen kleurvoorkeuren. Kevin: "In Turkije is mintgroen populair, terwijl in Hongarije wit dé kleur is. Voor ons is het een uitdaging om mensen ook bruine groenten te laten eten. Mensen moeten wennen aan deze kleur, want de smaak is gewoon goed."

Toppertje
Nu het einde van de eerste teeltcyclus in zich is, is misschien wel de mooiste periode voor een veredelaar aangebroken. Kevin: "Juist in deze periode kun je zien of de kruising die je hebt gemaakt ook geworden is wat je ervan verwacht had. Dat ene toppertje per jaar, daar doe je het voor."

Voor meer informatie:
Eminent
www.eminentholland.com