Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Babyleaf op substraat nu ook volautomatisch

Little Leaf Farms, een van de grootste telers van hydrocultuurgroenten in Noord-Amerika, heeft deze week officieel zijn uitgebreide kas in Devens, Massachusetts geopend. De uitbreiding verdubbelt de grootte van de kas van zo'n 1 naar 2 hectare en zorgt voor meer dan een verdubbeling van de jaarlijkse babygroentenproductie. Dankzij hun innovatieve teeltsysteem worden de groenten nu volautomatisch geteeld, zonder chemicaliën en zonder dat een menselijke hand de producten aanraakt. Little Leaf Farms heeft ook aangrenzend land gekocht voor een derde uitbreiding in 2019, waardoor de kas verder zal worden uitgebreid tot ongeveer 4 hectare.






Babysla
Het in 2016 geopend Little Leaf Farms produceert jaarrond lokaal geteelde, verse babygroenten die binnen enkele uren na de oogst aan consumenten in New England worden geleverd. Little Leaf Farms teelt verschillende soorten sla in hun kas. Volgens CEO en oprichter Paul Sellew heeft hun vermogen om verse, lekkere, veilige babygreens te leveren die gemakkelijk terug te traceren zijn naar de kas in Massachusetts, geleid tot hun snelle groei en uitbreiding. "We vinden het erg belangrijk hoe we voedsel telen. Ons proces is vanaf de eerste fase schoon, zodat consumenten er zeker van kunnen zijn dat ze een veilig product kopen, geteeld in een omgeving met de meest geavanceerde voedselveiligheidspraktijken."


Hiervoor gebruikt Little Leaf Farms een volledig geautomatiseerd teeltsysteem. Het systeem is geoptimaliseerd voor het telen van babyleaf sla en volautomatische teelt van bladgroenten zonder dat er menselijke handen nodig zijn, van mediumvulling en zaaien tot oogsten. Het zaaien gebeurt rechtstreeks in de goten, waardoor verplanten niet nodig is.

Kieming vindt plaats onder de teeltlijn. Na ontkieming worden de goten naar de teeltlijn opgetild. Tijdens het teeltproces worden de goten automatisch door de kas naar de oogstruimte verplaatst. Naarmate planten groeien wordt de afstand tussen de goten steeds aangepast, waardoor elke plant de ruimte krijgt die nodig is, maar zo min mogelijk. Wanneer er geoogst kan worden gaan de goten per transportband naar de oogstruimte en snijmachine om vers gesneden te worden.

Het systeem is ontwikkeld door Green Automation en heeft onlangs een upgrade ondergaan. "De teeltlijnen zijn nu nog steviger voor een preciezere en gemakkelijkere werking, minder onderhoud en geluidsoverlast," zegt Patrik Borenius van Green Automation. Door het systeem duurzamer te maken met een grotere framedikte en extra staalcomponenten, kunnen er ook langere teeltlijnen voor de kas worden ontworpen met een grotere gootcapaciteit."

Zaaien rechtstreeks in de smalle goten, waardoor verplanten niet nodig is.


Elektrische lift die de goten van het kiemniveau naar de teeltlijn tilt.


Modernste oogstmachine met een ruimte-efficiëntere transportband.
 
Duurzaamheid
Het systeem is een belangrijk onderdeel van het Little Leaf hydrocultuur teeltproces, waarbij minerale voedingsoplossingen in water worden gebruikt zonder grond. Sellew: "We beoefenen duurzaamheid bij alles wat we doen om consumenten te voorzien van heerlijke, lokale babygreens voor een goede prijs. De teelt is volledig duurzaam, met gebruik van natuurlijk zonlicht, een computergestuurde teeltomgeving en een op regenwater gebaseerd irrigatiesysteem dat 90% minder water gebruikt dan vollegrondsteelt. Het systeem maakt het mogelijk de babygroenten te zaaien, telen, snijden en verpakken zonder dat er mensenhanden aan te pas komen. Het teeltsysteem is vrij van chemische gewasbeschermingsmiddelen en zorgt ervoor dat wat klanten kopen veilig is."

LED-licht
De kas wordt verlicht met LED-licht: Oreon Grown Light 2.1 in watergekoelde armaturen van Lemnis. De installatie van zowel water als elektriciteit werd verzorgd door PB Techniek, het bedrijf dat al jaren de installaties voor Sellew verzorgt.

Salademixen
Little Leaf Farms teelt verschillende soorten babysla in de kas die als salademixen worden verkocht in meer dan 1000 supermarkten in de noordoostelijke Verenigde Staten, en aan vele restaurants, universiteiten en institutionele klanten. "Meer dan 98% van de sla die we in dit land eten wordt aan de westkust geteeld en is dagenlang onderweg, waardoor klanten in New England niet het meest hoogwaardige of meest verse product ontvangen," zegt Andrew W. Kendall, uitvoerend directeur van de Henry P. Kendall Foundation, een organisatie die zich richt op het creëren van een veerkrachtig en gezond voedselsysteem in New England om de productie en consumptie van lokaal, duurzaam geproduceerd voedsel te verhogen. "Little Leaf Farms heeft dé manier gevonden om de regio binnen enkele uren na de oogst verse babygroenten te kunnen bieden. En het is geweldig om te zien dat consumenten het product op waarde weten te schatten, waardoor het bedrijf nog vele jaren zal blijven doorgroeien."




Voor meer informatie:
Little Leaf Farms

Green Automation
Patrik Borenius

Publicatiedatum: