Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzaam en weerbaar telen op organische substraten

Hoe belangrijk is duurzaam telen voor uw bedrijf? Wat is de impact op de teeltsturing? En hoe werkt u aan weerbare gewassen? Essentieel bij deze teeltkeuzes is het substraat.

Greenyard Horticulture lanceerde na jarenlang onderzoek de Greenyard Grow Bag, een mat die gevuld is met een 100% organisch substraat. Dit duurzaam alternatief is geschikt voor het telen van diverse soorten kasgroenten (tomaat, komkommer, aubergine, paprika, aardbei). Natuurlijke substraatmatten kunnen perfect ingezet worden binnen een hoogtechnologische kas, maar bieden daarnaast nog meerdere voordelen.



Onderzoek
De Greenyard Grow Bag bestaat uit een organisch substraat dat 100% composteerbaar is. Het substraat heeft een evenwichtig en stabiel microbieel leven, wat het unieke voordelen biedt t.o.v. inerte substraten, die vatbaar zijn voor plantpathogene micro-organismen. Greenyard voert al meerdere jaren fundamenteel onderzoek uit naar de microbiologische samenstelling van organische substraatmatten. Dit onderzoek vond plaats in samenwerking met Universiteit Gent, PC Hoogstraten en WUR en heeft onder meer geleid tot fundamentele inzichten in de ziekte crazy roots (gekke wortels) in de tomatenteelt. Reeds meermaals werd aangetoond dat dankzij hun rijke microbiële samenstelling de symptomen van crazy roots niet optreden in de Greenyard Grow Bags. Bovendien constateerden de onderzoekers dat de intrinsieke eigenschappen van de Greenyard Grow Bag de ontwikkeling en de verspreiding van de gekke wortelverwekker zelfs kunnen tegengaan.

Praktijk
Meerdere telers stelden ook in de praktijk vast dat de gekke wortelziekte zich moeilijk tot niet doorzet in de Greenyard Grow Bag, ondanks de aanwezigheid van crazy roots op hun bedrijf.

Bovendien leveren de planten meer producten op, zijn ze gezonder en hun vruchten smaken beter & intenser, dit dankzij het luchtige en drainerende organisch substraat.

Sommige kwekers hebben testen uitgevoerd waarbij hetzelfde ras gelijktijdig gekweekt werd op de Greenyard Grow Bag en op de steenwollen variant. Daarbij werden de besproken smaakvoordelen vastgesteld, waardoor ze zich met de Greenyard Grow Bag kunnen onderscheiden van de bulkproductie.



Duurzaam
Daarnaast is het duurzame aspect van de mat een onmiskenbare meerwaarde. Na de teelt zijn de zakken 100% composteerbaar tot een hoogwaardige bodemverbeteraar. De natuurlijke ingrediënten van de Greenyard Grow Bag hebben bovendien een bufferende werking. Daarnaast kunnen op voorhand additieven zoals goedaardige bodemschimmels of biostimulerende middelen worden toegevoegd, iets wat bij steenwol of kokos niet mogelijk is en waardoor inzet van gewasbeschermingsmiddelen sterk gereduceerd kan worden.

Retailers
Van enkele prominente retailers kreeg Greenyard Horticulture de vraag een duurzame en smaakvolle teelt op te starten met specifieke telers. De duurzaam geteelde tomaten worden onder private label verkocht en geven een positieve boost aan het imago van de retailer. Ook rijzen er diverse projecten op waarbij retailers steeds meer lokaal trachtten te telen, dit met een zo laag mogelijke impact op het milieu. Dankzij het unieke organische substraat past de Greenyard Grow Bag hierdoor perfect in dit verhaal.

Greentech
Tijdens GreenTech Amsterdam 2018 geeft het bedrijf een presentatie over de Greenyard Grow Bag. Neem een kijkje bij stand 508 (Hall 10).

Voor meer informatie:
Greenyard Horticulture Belgium NV
Skaldenstraat 7a
9042 Gent
Belgium
T +32 92 18 03 30 
Publicatiedatum: