Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruben Houweling van Houweling's Tomatoes

"Van de opgekweekte groentenplanten gebruiken we 15% zelf"

Bij de Canadese kwekerij Houweling's telen ze niet alleen tomaten, komkommers en paprika's, maar kweken ze ook hun eigen planten op. "We willen graag zoveel mogelijk controle houden. Dat loopt van de selectie van de zaden die we gebruiken tot aan de oogst," zegt directeur Ruben Houweling tijdens een rondleiding. Daarom is maar liefst acht hectare van hun areaal ingericht als plantenkwekerij. "Ongeveer 80% van de zaailingen die hier worden geteeld, gaan naar de sector. De overige 15% tot 20% wordt door onszelf gebruikt."



Mike Guenther en Ruben Houweling met hun komkommer zaailingen.

Begin bij het zaad
Gedurende november, december en januari is de kwekerij doorgaans gevuld met uitgangsmateriaal voor lokale telers in British Columbia. Tijdens de rest van het jaar worden er jonge planten naar telers in Texas, Arizona en Californiƫ gestuurd. Het grootste deel hiervan wordt in juli en augustus naar het zuiden verzonden.

De lente en de herfst vormen het de laagseizoenen voor de kwekerij. Deze maanden worden gebruikt voor een grote halfjaarlijkse schoonmaak, waarin de gehele faciliteit wordt gereinigd. "Om ervoor te zorgen dat er geen kans op ziektes is en om de hoogste kwaliteit mogelijk te kunnen leveren, beginnen we met het zaad en houden we levende planten buiten de deur," zegt Houweling. Bij elke klant wordt overlegd over de verwachtingen van de teler en het tijdsraam waarin de planten worden opgekweekt en aan elke afzonderlijke teler worden geleverd.


Komkommerzaailingen, die over zes dagen aan klanten worden geleverd.

Het entproces
Ongeveer twee weken nadat het zaad is geplant, wordt er geƫnt. "Dit is het moeilijkste en kwetsbaarste deel van het proces," vertelt Mike Guenther, die als opkweekmanager voor Houweling's werkzaam is. "Een goede onderstam van plant A wordt gecombineerd met de jonge plant van plant B. De goede onderstam geeft de plant een sterke start, terwijl de andere plant wordt geselecteerd op basis van het fruit dat die plant geeft."

Na het enten worden de planten verplaatst naar een ander deel van het terrein voor herstel. De planten blijven hier ongeveer zes dagen staan. "Sommige rassen zijn gevoeliger dan andere, dus houden we rekening met een percentage dat mislukt," zegt Guenther. "Gemiddeld hebben we een succesratio van 95% tot 98%." Het complete proces duurt afhankelijk van het ras zo'n vijf tot zeven weken van zaad tot jonge plant.

Video van het vermeerderingsproces van het bedrijf

Nieuw kruidenprogramma
Naast tomaten, komkommers en paprika is Houweling's onlangs begonnen met een programma voor het telen van kruiden. "We komen tegemoet aan de toegenomen vraag vanuit de consument naar verse kruiden," zegt Houweling. "We hebben onderzoek gedaan en vervolgens een assortiment samengesteld, dat anders is dan wat er nu op de markt voor handen is."

De kruiden van Houweling's zitten niet in een standaard verpakking, maar in een waterbestendige wrap die ervoor zorgt dat de klant de kruiden beter kan ruiken. De wrap houdt heel goed vocht vast, zodat het niet nodig is om de planten water te geven. Onder ideale omstandigheden kunnen de kruiden van Houweling's 18 dagen zonder water. Op dit moment worden de verse kruiden voor de keten Costco verkocht. Daarnaast zijn ze verder alleen lokaal verkrijgbaar. De kruiden worden geteeld op een bodem van kokosvezel.

Kruiden van het nieuwe programma van Houweling's, met op de achtergrond basilicum.


Basilicum in een bodem van kokosvezels

Voor meer informatie:
Ruben Houweling
Houweling's Tomatoes
Tel: (+1) 604-946-0844
Publicatiedatum: