Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energietransitie als onderwerp voor het symposium Energy4Tomorrow

Tholen - Nederlandse telers staan veranderingen te wachten op het gebied van energie. AgroEnergy besloot dit onderwerp aan te grijpen als rode draad van het symposium, dat gisteren werd gehouden in de Fabrique in Utrecht. Telers kwamen van heinde en verre luisteren naar een scala van sprekers, die op diverse onderwerpen rondom dit thema ingingen.




Gerrit Hiemstra, weerman en directeur/eigenaar van Weather Impact bv beet de spits af. We krijgen allemaal – nog meer dan nu – met klimaatverandering te maken. Dat heeft vanzelfsprekend ook consequenties voor de glastuinbouw, die hij voor grote uitdagingen, maar ook kansen ziet staan.

Jan de Decker, CEO bij Next Kraftwerke België & Nederland sprak over digitalisatie, decentralisatie en flexibilisering in de energiemarkt. In de komende decennia moeten we ons elektriciteitssysteem ombouwen naar een 100% CO2-neutraal systeem. Digitalisatie, decentralisatie en flexibiliteit in vraag en aanbod zullen zonder twijfel cruciaal zijn om dit alles in goede banen te leiden. De glastuinbouwsector neemt hier vandaag reeds een voortrekkersrol, maar benut nog niet alle mogelijkheden.



Jillis Raadschelders, Business Director Decentralised Energy Transition schetste de impact van de energietransitie op de waarde keten. In elke waarde keten zit ergens 'opslag'? Wat zijn de mogelijkheden voor energieopslag? En is opslaan van energie überhaupt wel slim?

Thomas Rau nam in een vogelvlucht het publiek mee in zijn visie. "We moeten ons bewust zijn van onze tijdelijke aanwezigheid op de aarde. Onze beslissingen hebben wel blijvende gevolgen. Hij deed een beroep op zijn toehoorders: Laten we de economie organiseren als een bibliotheek, die voor en van iedereen is en waar we met z'n allen verantwoordelijkheid voor voelen.

Joris Bontje, partner & CTO van OneUp, sprak over de kansen van blockchain voor de energiesector. Er wordt veel gesproken over opkomende technologieën, zoals blockchain. Wat kan deze technologie betekenen voor de energiesector? Joris liet met behulp van bestaande use cases laten zien wat de mogelijkheden zijn.

"Flexibel gewasmanagement en big data kunnen energiebesparing opleveren" is het credo van Simon van Mourik, assistent professor universiteit Wageningen.

Technologie en informatievoorziening zijn niet meer weg te denken uit de moderne kas. Hoe kunnen we deze optimaal benutten voor een goedkope en duurzame energievoorziening? De universiteit Wageningen start een nieuw onderzoeksproject waarin beslissingsondersteunende algoritmes worden ontwikkeld. Deze algoritmes maken gebruik van verscheidene datastromen en de flexibiliteit van het gewas.

Na het informatieve gedeelte van deze dag, was het tijd voor entertainment. Dat stukje kwam voor rekening van illusionist Jan Reinder. Hij liet zien hoe je de energie die in jezelf zit, kunt gebruiken om meer voor elkaar te krijgen. Wat vooraf een onmogelijke taak lijkt, werd opeens werkelijkheid.

Klik hier voor de fotoreportage