Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU wil af van single use plastics

Tholen - De Europese Commissie wil single use plastics terugdringen en producenten verantwoordelijk maken voor de afvalfase van hun producten. Er komen, zo zou blijken uit een voorstel van de Commissie, ambitieuze inzameldoelstellingen die 'goed beschouwd alleen op basis van statiegeldsystemen zouden kunnen worden gerealiseerd'. Deze maand wordt het voorstel gepubliceerd, waarvan een concept eerder al gelekt is.


bron foto: PSF

Dat is de lezing van de Plastic Soup Foundation (PSF), die in een bericht op de website wederom aandacht vraagt voor de plastic vervuiling, die o.a. met het handhaven van de eenmalige plantentray in de hand gewerkt wordt. De sierteelt an sich krijgt het verwijt 'hardnekkig vast te houden aan de singel use tray' en Royal FloraHolland wordt nog eens gevraagd waarom de precieze bevindingen van een Life Cycle Assessment van een- en meermalige plantentrays, dat twee jaar geleden werd uitgevoerd door bureau Blonk Consultants, nog altijd onder de pet gehouden worden (meer info).

Consensus
Waar het precies heen moet met al dat plastic, daar bestaat geen consensus over. In een analyse van Trouw, die het concept ook bestudeerd heeft, wordt gewezen op het probleem van recyclen. Dankzij nieuwe technieken is het vaker mogelijk de olie, waar plastic van gemaakt wordt, weer terug te winnen. Mooi, maar door een plastic flesje niet in de berm te gooien maar het als brandstof de atmosfeer in te helpen, is ook niet het ei van Columbus.