Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enten voor het verkrijgen van resistentere planten

De techniek van het enten bij fruitsoorten als watermeloen en kalebas maakt het mogelijk om soorten die gevoelig zijn voor bepaalde ziekteverwekkers te telen op besmette bodems door gebruik te maken van tolerante of resistente patronen. Het gaat om een techniek met een lage vervuiling, die toegankelijk is voor geïntegreerde teelt en biologische teelt. De techniek heeft zich ontwikkeld als een alternatief voor bodemdesinfectie.



Wat is enten?
Het enten van planten is de vereniging van een deel van het levend plantweefsel van twee verschillende planten om zich als een enkele plant te ontwikkelen. Met behulp van folie wordt dit proces vergemakkelijkt. Op commercieel gebied zijn meloenen, aubergines, tomaten en paprika's tuinbouwgewassen die geënt worden. In het geval van groenten is het doel van het enten om door schimmels en nematoden veroorzaakte infecties te beperken. Als bevestigingsmateriaal is folie een optie. Dit maakt de samenvoeging van het patroon en de ent mogelijk, om de vereniging van de plantweefsels te versterken.

Enkele van de doelstellingen van het entingsproces zijn:
Bestendigheid tegen ziektes
In het geval van tuinbouwgewassen is het belangrijkste doel het voorkomen van ziektes die worden veroorzaakt door bodemschimmels. De variëteit die men wil kweken en die gevoelig is, wordt geënt op een plant die resistent is tegen de ziekte die men wil voorkomen.
Toename van het rendement
Dieleman en Heuvelink (2005) noemen een groei van 5 tot 15 % als gevolg van het enten van tomaat, uitgaande van goed beheer en voldoende compatibiliteit tussen de onderstam en de variëteit, in het geval van lange cycli. Het rendement hangt sterk samen met de kracht van de plant en de door de onderstam getoonde resistentie tegen bepaalde ziektes.



In een door PROAIN gepubliceerd rapport worden de entprocessen voor de fruitsoorten watermeloen en kalebas uitgelegd. Volgens dit rapport is in het geval van de teelt van geënte watermeloen sprake van een aanzienlijke toename van de grootte van de vrucht.

Het is belangrijk dat het enten succesvol is, want wanneer een klein deel van de weefsels van het patroon en de variëteit in contact komt met de zon, is het resultaat van de vereniging niet goed. Ook wanneer er al een goede littekenvorming heeft plaatsgevonden en de groei van de variëteit begint, kan een slechte vereniging het watertransport belemmeren en de ineenstorting van de geënte plant veroorzaken.



Er bestaan verschillende soorten entingsprocessen. Zo kunnen verschillende bundels watermeloen samengevoegd worden met enkele bundels kalebas, die minder groot in aantal zijn. Bij een andere vorm van enten wordt het uiteinde van een steel met meerdere knoppen, horizontaal gesneden, samengebracht met het uiteinde van de snee in het patroon: deze is ook horizontaal zodat er een goed contact tot stand komt tussen de geleidende bundels van beide planten. Bij weer een andere vorm van enten wordt de sterkste verbinding tussen patroon en variëteit tot stand gebracht, aangezien er een snee wordt gemaakt in de kalebas op een plek die bijzonder rijk is aan vaatbundels.

Bij Proain Tecnología Agrícola is speciaal folie verkrijgbaar voor het entproces. Neem contact met ons op en begin met het telen van kwaliteitszaailingen. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.

*Vermeld promotiecode FP0501 voor een speciale prijs.

Voor meer informatie:
Tel: +52 (461) 612 99 22, 612 66 37
Publicatiedatum: