Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ZZP'er in tuinbouw: ondernemer of niet?

Tholen - Ben je als paprikatoppende ZZP'er een ondernemer of niet? Zowel de Rechtbank als het Hof bogen zich onlangs over deze vraag. Het antwoord is belangrijk omdat het bepaalt hoeveel belasting ZZP'ers in de tuinbouw moeten betalen.

Het gaat in deze zaak om een man die sinds 2011 bij diverse paprikabedrijven planten draait en topt. Door persoonlijk bij de bedrijven langs te gaan, haalde hij zijn opdrachten binnen. De man gaf zijn resultaten bij zijn belastingaangifte op als winst uit onderneming, maar volgens de Belastingdienst is de man geen ondernemer en moest hij zijn inkomsten opgeven als 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Daardoor liep hij diverse belastingvoordelen mis en dat scheelde hem flink wat geld. Hij maakte bezwaar.

Zo kwamen beide partijen bij de Rechtbank terecht. Volgens de man is hij wel degelijk een ondernemer. Hij loopt immers ondernemersrisico, omdat het kan gebeuren dat hij door zijn opdrachtgever niet wordt betaald. Verder kan hij aansprakelijk gesteld worden als zijn werk niet goed is en moet hij zelf vervanging regelen als hij ziek wordt.

De argumenten werden vorig jaar nog door de rechtbank van tafel geschoven, maar in het hoger beroep besliste het Hof deze maand in het voordeel van de ZZP'er. De man loopt inderdaad ondernemersrisico: hij is bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor zijn klanten en heeft te maken met weersomstandigheden in de uitvoering van zijn werk. Als de planten sneller of langzamer groeien, moet hij meer of minder uren maken dan begroot bij het aannemen van een opdracht. Dat draagt er mede aan bij dat hij volgens het Gerechtshof echt wel ondernemersrisico loopt en dus een ondernemer is.

De man mag zijn inkomsten daarom opgeven als winst uit onderneming. De Belastingdienst draait op voor de proceskosten en de specialist in het toppen en draaien van paprikaplanten kan met een opgeheven hoofd de rechtszaal verlaten.

Lees de hele uitspraak hier.