Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biobest:

"Het hoogtepunt van de bladluisinvasie is momenteel volop bezig"

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor de bladluisbestrijding in de komkommerteelt. Nog geen sluipwespen uitgezet? Dan adviseert Biobest om snel tot actie over te gaan.



De maand mei is traditioneel de periode waarin de bladluis zijn intrede doet in de kasteelt als dit nog niet het geval was. Komkommers hebben vooral last van kleinere luizen zoals de katoenluis (Aphis gossypii) en de groene perzikluis (Myzus persicae), die zich op de bladeren van de planten nestelen om ze vervolgens op te eten.

Sluipwespen
Ook wanneer er nog geen bladluizen in het gewas gespot worden, mag je er vanuit gaan dat dit slechts uitstel is. "Het hoogtepunt van de bladluisinvasie is momenteel volop bezig," vertelt Sam Gui, IPM & Pollination Specialist bij Biobest. "De laatste jaren wordt trouwens bijna niemand nog gespaard van een aanval van de bladluis."

Als je dus nog niet tot actie bent overgegaan, twijfel dan niet langer. Door sluipwespen in te zetten kan de bladluisinvasie immers voortijdig en preventief gecounterd worden. "Bij komkommer zijn vooral de sluipwespen Aphidius colemani en A. ervi populair," zegt Sam. "Dankzij deze mix hoef je niet op voorhand te weten welke bladluis je juist hebt."

Resistentie
Volgens Sam loont het zeker de moeite om er op tijd bij te zijn. "Het evenwicht tussen nuttigen en – plagen wordt zo gemakkelijker bereikt en in stand gehouden. Veel beter dan wanneer je curatief te werk moet gaan."

Bovendien sluit deze aanpak niet uit dat je alsnog conventionele correcties kan uitvoeren. Sam: "Door sluipwespen preventief in te zetten blijven er na een selectieve correctie nog genoeg nuttigen over om de overlevende bladluizen aan te pakken. Belangrijk, want de laatste jaren zien we dat de resistentie van de bladluis tegen conventionele middelen toeneemt."

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com
Publicatiedatum: