Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De vroege productie loopt voor als aubergineplanten getopt zijn"

Tholen - Een groep auberginetelers verzamelde zich woensdag op het bedrijf van Arnoud Brabander in Bleiswijk. Arnoud is één van de drie telers die een grootschalige proef heeft met getopte aubergineplanten van Hollandplant. De resultaten werden besproken en het gewas werd bekeken. Er werden interessante (voorlopige) conclusies getrokken.



Licht
In het gebied rondom Bleiswijk is er minder licht gemeten in dit voorjaar. Op het bedrijf van Arnoud wordt er ongeveer 0,5 kg meer geoogst dan vorig jaar ondanks dat er circa 10 dagen later geplant werd dan vorig jaar. De reguliere, ongetopte aubergineplanten blijven achter ten opzichte van vorig jaar. Arnoud: ''De traditionele plantdatum ligt rond half december. Ik plant eind januari of begin februari. De plantbelasting bij de getopte plant neemt sneller toe. Dit past beter bij het snel toenemende licht in deze periode. De plant in balans krijgen is op deze manier makkelijker."



Gewas
Kurt Lauwers, Hollandplant: "Wat me iedere keer weer opvalt, is dat het gewas van getopte planten zo uniform is. Stengels en hoogte. Het lijkt wel geschoren."


Door het toppen splitst de plant op lage hoogte. De plant ligt open. Er wordt dus ook minder blad uit de kop gebroken. Arbeidstechnisch levert dat dus voordelen op en bovendien kan het blad zijn werking doen. Anderzijds vraagt het vastzetten meer tijd. Arnoud is al wel overtuigd. Hij is van plan om volgend jaar de proef van 1 hectare uit te breiden naar het totale oppervlak van vier hectare.




 
Voor meer informatie:
Hollandplant
Kurt Lauwers
tel (010) 521 63 33
mob +32 473 970 685
k.lauwers@hollandplant.nl
www.hollandplant.nl