Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
DLVge:

Zuivering WKK rookgassen aangescherpt vanaf 2019

Nadat voor vele WKK installaties vanaf januari 2017 al de deur op slot ging om ongezuiverd rookgassen de lucht in te blazen, volgt over ruim een half jaar de volgende stap. Waar vele installaties buiten schot bleven vanwege het gebruik van OCAP- of vloeibare CO2, worden ook voor deze installaties de duimschroeven aangedraaid. Dit betekent dat voor alle aardgas gestookte WKK installaties vanaf 01-01-2019 het volgende gaat gelden:
 
< 2,5 MWth 340 mg/Nm3 bij 3 vol% O2
>= 2,5 MWth 100 mg/Nm3 bij 3 vol% O2

Belangrijk is hierbij dat de emissie is opgegeven van de droge rookgassen en bij het juiste zuurstofpercentage in de rookgassen (luchtovermaat). Regelmatig staat een zuurstofpercentage van 15% genoemd.
 
Bij installaties tot 2,5 MWth (ca. 1 MW elektrisch) zal de emissiegrens over het algemeen geen probleem zijn. Soms zal het motormanagementsysteem van deze WKK's moeten worden aangepast om onder de emissie-eis te blijven. Dit moet met periodieke metingen worden aangetoond.
 
Bij installaties vanaf 2,5 MWth zal er een keuze moeten worden gemaakt in de bedrijfsvoering. Dit komt neer op grofweg 4 overwegingen:
  • De installatie stil leggen of alleen sporadisch gebruiken. De emissie grenswaarden gelden namelijk niet voor installaties die minder dan 500 uur per jaar draaien.
  • De installatie voorzien van een DeNox waarmee de rookgassen gezuiverd worden afgeblazen.
  • De installatie voorzien van een rookgasreiniger en de CO2 benutten. De rookgasreiniger zal dan altijd in bedrijf moeten zijn als de wkk in bedrijf is.
  • De installatie op een kleiner vermogen afstellen waardoor deze onder de 2,5 MWth blijft en daardoor ruimere emissie grenzen kent.
Voor ieder bedrijf dus keuzespecifiek. De laatste tijd ziet DLVge de sparkspread (marge tussen gaskosten en elektriciteits-opbrengsten) groeien waardoor de WKK naast het voeden van de belichting, ook weer interessant wordt om mee terug te leveren aan het net.

DLVge geeft graag advies over de optimale keuze per bedrijf. Kom bijvoorbeeld langs op de GreenTech, stand 08.224. Bekijk voor meer informatie over de GreenTech ook de website: www.greentech.nl

Voor meer informatie:
DLVge

Ruud Brouwer

Publicatiedatum: