Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteler op zoek naar een circulaire economie

Afgelopen april was de focusgroep Circulaire Tuinbouw van het EIP-AGRI (het Europees innovatiepartnerschap voor productiviteit en duurzaamheid in de landbouw), georganiseerd door de Europese Commissie, te gast bij Duijvestijn Tomaten. Onderzoekers van verschillende Europese universiteiten kwamen langs om te kijken en te ervaren hoe wij diverse innovatieve technieken toepassen om afval te recyclen, reststromen optimaal te verwaarden en geothermische energie gebruiken om de kassen te verwarmen.



"We zijn op weg naar een circulaire economie waarin duurzaamheid en sociale innovatie een sleutelrol spelen", aldus Ted Duijvestijn. "Samen met verschillende telers, mensen uit de industrie en met onderzoekers en studenten aan universiteiten onderzoeken wij waar we kunnen innoveren en wat we kunnen verbeteren om een ​​circulair tuinbouwsysteem te realiseren. Watergebruik is bijvoorbeeld een onderwerp dat geschikt is voor circulaire oplossingen. "We streven naar 100% hergebruik van water", zegt Duijvestijn. De belangrijkste watervoorziening is regenwater dat wordt verzameld van de daken van de kassen.

Daarnaast experimenteert Duijvestijn met zogenaamde 'groenafval'-stromen, zoals restanten stelen en bladeren van planten en onverkoopbare groenten en fruit. "We gebruiken zoveel kartonnen en papieren verpakkingen dat we het geweldig zouden vinden als we onze eigen verpakkingen konden maken met vezels van de bladeren van onze tomatenplanten." Duijvestijn heeft ook een duurzame oven ontwikkeld: "Wanneer we een overschot hebben en onze machines overtollige warmte produceren, droogt de machine tomaten."

Duijvestijn gaat verder met het onderwerp warmte door een van zijn andere circulaire ondernemingen uit te leggen: aardwarmte. Om dit geothermische project te realiseren, heeft Duijvestijn samengewerkt met de geologen en studenten van de Universiteit Delft op het gebied van mijnbouw. Nu verwarmt Duijvestijn Tomaten 19,5 ha kassen met geothermische energie. "Vervolgens willen we een naburig restgebied voorzien van onze overtollige warmte", zegt Duijvestijn.

Lees het hele artikel hier (in het Engels)
 
Het EIP-AGRI is in 2012 gelanceerd om bij te dragen aan de EU 2020-strategie: "Europese strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei". Deze strategie is gericht op het bevorderen van een concurrerende en duurzame land- en bosbouwsector die 'meer bereikt met minder'.

Doel van het EIP- AGRI is onder andere om bestaande initiatieven in de tuinbouw (en hun potentieel om water, materialen en bijproducten beter te hergebruiken of te recyclen) te beoordelen, innovatieve bedrijfsmodellen en succesverhalen uit verschillende delen van Europa te identificeren en te bepalen hoe deze praktijken kunnen worden overgedragen op andere omstandigheden (locatie, productietype).


Voor meer informatie:
Duijvestijn Tomaten
Overgauwseweg 46-A
2641 NG Pijnacker
M: 06 10 12 25 84
T: 015 362 0760
F: 015 362 0770
E: info@duijvestijntomaten.nl
www.duijvestijntomaten.nl

Publicatiedatum: