Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinezen ontwikkelen roze tomaten met CRISPR-Cas9

De kleur van de tomaat wordt beschouwd als een van de belangrijkste commerciƫle eigenschappen van het product. Consumenten hebben verschillende voorkeuren voor de kleur van de tomaat, afhankelijk van de regio waar ze wonen. Zo geven consumenten in Europa en de VS de voorkeur aan rode tomaten, terwijl roze tomaten populairder zijn in Aziatische landen, met name in China en Japan.

De meerderheid van het teeltmateriaal van tomaat is echter rood. Daarom is het genereren van materiaal dat roze tomaten oplevert erg belangrijk voor de teelt van de Aziatische tomaat. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de roze kleur het resultaat is van de afwezigheid van een bepaald stofje, dat middels genetische manipulatie weer kan worden ingebracht.

Op die manier kan de kleur van de vrucht tussen rood en roze worden veranderd. Het Lei Deng team van de Chinese Wetenschappelijke Academie werkt aan de ontwikkeling van roze tomaten, zich daarbij richtend op het SIMYB12 gen.

De onderzoekers gebruikten CRISPR-Cas9 om het genoemde gen in rode tomaten te veranderen. Tien van de elf op die manier opgekweekte planten kregen roze tomaten.

Bron: Journal of Genetics and Genomics en FundaciĆ³n ANTAMA

Publicatiedatum: