Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Handelsmissie en webinar Mexico en Guatemala

"Tuinbouw Mexico floreert als nooit tevoren"

Ruim een jaar geleden hield iedereen zijn hart vast tijdens de tuinbouwbeurs Expo Agrialimentaria in Irapuato - Mexico. Trump won totaal onverwachts de verkiezingen. De toekomst van Mexico was ongewis door mogelijke importbeperkingen, de bouw van de muur en het 'America First'-beleid. Zestien maanden later zijn de gemoederen echter bedaard en floreert de tuinbouw in Mexico als nooit tevoren. Maar hoe is dat in de omringende landen, zoals Noord-Amerika zelf? Jungle Talks maakte een korte marktanalyse.

Mexico is het enige land, naast Canada, dat grenst aan de VS. De muur is er nog niet en ook als die er komt, is het nog maar de vraag hoe groot het effect ervan zal zijn op de Mexicaanse export van groenten. Qua logistiek heeft Mexico voorlopig nog een enorm voordeel op overige landen en dat voordeel lijkt alleen maar groter te worden.



Midden-Amerika
Concurrentie vanuit Midden-Amerika is er nauwelijks. De meest serieuze landen om rekening mee te houden zijn Honduras en Guatemala, maar de teelt van kasgroenten loopt eerder terug dan dat die zich uitbreidt. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat hier grote veranderingen in zullen komen, tenzij extern kapitaal haar weg vindt naar het noorden van Midden-Amerika.

Caribisch gebied
Cuba heeft nog een enorm lange weg te gaan en het is onwaarschijnlijk dat het land zich echt zal kunnen ontwikkelen tot een concurrent van Mexico. Het is er eenvoudigweg te warm en de achterstand is erg groot. Wanneer Cuba al een woordje mee gaat spreken, dan zal dat nog zeker vijf jaar duren. Voor de Dominicaanse Republiek ligt dit anders. Er zijn daar 'hoogvlaktes', teeltgebieden op een hoogte van rond de 1.000 meter. De eerste projecten staan er al. Het zou dus zomaar kunnen dat dit eiland een klein stukje van de Mexicaanse taart gaat afsnoepen, maar daar blijft het wel bij.

Zuid-Amerika
Colombia ligt, na Midden-Amerika, het dichtst bij Noord-Amerika. Maar de interne logistiek in Colombia is slecht ontwikkeld en kostbaar. Transport door de lucht zou alleen mogelijk zijn indien het topsegment van de Noord-Amerikaanse markt bediend kan gaan worden, maar dat is de komende jaren onwaarschijnlijk. De kans is wel groot dat Colombia zal groeien als producent van kasgroenten, maar dan vooral gericht op de lokale markt of hooguit export naar bepaalde delen van het Caribisch gebied. En dan Peru, het land waar ontzettend veel gebeurt de laatste jaren. Maar kan Peru worden bestempeld als de gedoodverfde concurrent van Mexico? Onwaarschijnlijk. De transportkosten zijn aanzienlijk in vergelijking met Mexico en de transportduur is relatief lang. Meloenen? Wie weet. Kasgroenten? Een stuk minder waarschijnlijk op korte - middellange termijn.

Noord-Amerika
Homegrown, America First. Maar uiteindelijk is het prijskaartje toch vaak doorslaggevend wanneer de kwaliteit vergelijkbaar is. De productie in kassen van medicinale cannabis neemt enorm toe en vervangt vele traditionele gewassen waaronder groenten. Daarnaast leidt het huidige beleid jegens (illegale) buitenlanders tot hogere arbeidskosten en tot meer krapte op de arbeidsmarkt. Het is dus nog maar zeer de vraag of het beleid van Trump zal leiden tot de consumptie van meer lokaal geproduceerde groenten. Het tegenovergestelde zou wel eens het geval kunnen zijn. Belangrijk is natuurlijk wel dat Mexico met name in de winter aan de markt is en dat in de overgangsperioden de markt vooral bepaald wordt door de zo geheten 'suspension agreement' waarmee een minimumprijs voor Mexicaans product in de markt wordt gelegd. In de zomer wordt de markt gedomineerd door kasgroenten uit Canada en de VS. Tenslotte, op kokossubstraat geteeld organisch product is sterk in opkomst in de VS en biedt kansen voor Mexicaanse telers, evenals arbeidsintensieve specialties.

Conclusie
Bovenstaande geeft kort weer hoe de markt zich de laatste jaren ontwikkelt. De conclusie kan niet anders zijn dan dat Mexico nog serieuzer moet worden genomen. En dat leidt tot kansen. Reden voor Jungle Talks om voor de vijfde keer een handelsmissie te organiseren naar Mexico. En wel in november 2018 in de week van de Irapuato show, de Expo Agroalimentaria. Tijdens deze handelsreis wordt ook Guatemala bezocht en staat investeren in de sierteelt in dit land centraal, ondermeer door middel van bezoeken aan de Nederlandse-Guatemalteekse joint ventures Holland Orchids en Ter Laak AmericaS.

Handelsmissie en webinar
In samenwerking met Rabobank organiseert Jungle Talks een handelsreis naar beide landen van 12 tot en met 19 november 2018. Het is daarbij mogelijk om voor slechts één land te kiezen, al is een bezoek aan Mexico inhoudelijk wel een 'must' wanneer ook Guatemala wordt bezocht. Aanvullende informatie over deze handelsmissie is hier te vinden. Klik hier voor het voorlopige programma. Kosten voor deelname bedragen € 1.900 en kunnen voor 50 procent worden betaald met een missievoucher indien je hiervoor in aanmerking komt. Aanmelden kan via dit formulier.

Op 24 mei organiseert Jungle Talks een informatief webinar over 'groentegrootmacht' Mexico en 'new kid on the block' Guatemala. Daarbij wordt onder meer ingezoomd op de beweegredenen van bedrijven als Star Orchids, Ter Laak Orchids en Levarht om eigen productieactiviteiten op te zetten in dit deel van de wereld. Ook zal de Landbouwraad in Mexico toelichten wat de overheid kan bijdragen en geeft Rabobank het belang aan van vestiging in Mexico en Guatemala.

Geïnteresseerden kunnen op 24 mei kosteloos deelnemen aan het webinar van Jungle Talks, dat om 19.30 uur Nederlandse tijd start. Aanmelden kan via deze link.


Voor meer informatie:
Jungle Talks
Ed Smit
ideas@ideavelop.biz
www.jungletalks.com/nl/

Publicatiedatum: