Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter Maes, PM Textiles:

"Teler kan schermdoek prima zelf vervangen"

Tholen - Een schermdoek vervangen is helemaal niet zo moeilijk, vindt Pieter Maes. "Zeker als de installatie er ligt, is het een kwestie van klemmen losmaken, doek erop leggen en klemmen opnieuw vastmaken. Een teler kan dat prima zelf." PM Textiles levert dan ook schermdoeken direct aan de telers, zonder tussenkomst van installateur. Waarom? "Dat is een pak goedkoper." 



Als het gaat om schermen en de herkomst ervan heeft Pieter Maes zijn sporen wel verdiend. Hij was meer dan twintig jaar commercieel directeur bij de grootste Belgische schermfabikant (PH-schermen) en heeft ook in die jaren erna veel kennis opgedaan over de herkomst en kwaliteit van schermen. "Toentertijd al en nu nog steeds worden veel schermdoeken geproduceerd in China. Geen wonder: de kwaliteit is er goed, de prijs acceptabel en ze hebben er inmiddels ook al decennia ervaring mee." 

Zelf aan de slag
De huidige schermfabrikanten leveren, ook o.a. in China geproduceerde scherm, aan installateurs die op hun beurt weer aan de telers leveren. Dat maakt de keten volgens Pieter momenteel lang en onnodig kostbaar. "Als de installatie er eenmaal ligt, is het een kwestie van klemmen losmaken, doek erop leggen en klemmen opnieuw vastmaken. Een teler kan dat prima zelf, eventueel met een onderaannemer. Dan is het een pak goedkoper dan wanneer het via die lange keten moet." Hij vervolgt: "Het onderhoud aan het schermsysteem lukt de bedrijven meestal prima: de motor oliën, atlasdraden trekken – zo lastig is het niet. En vroeger, toen er nog veel folie gebruikt werd in de komkommer- paprika- en tomatenteelt, deden de telers dat ook zelf." 



Eenvoudig
De werkwijze van Pieter Maes en PM Textiles is verder eenvoudig. "Een teler neemt zelf de maten van de kas op. PM Textiles gaat aan de slag met de benodigde maten inclusief krimp en afhang, offreert en bestelt indien gewenst de rol op maat in China. Die wordt een paar weken later bij de teler op de tuin geleverd. Indien gewenst kan de teler een onderaannemer inschakelen om hem te helpen met de installatie en natuurlijk kan Pieter zelf ook iemand adviseren. "Ik sta telers met raad en daad zeker bij." 

Pieter begrijpt maar al te goed dat grote bedrijven nu geen zin in hebben in het gedoe van een schermdoek vervangen. Met zijn handelsbedrijf richt hij zich dan ook vooral op de kleinere kwekerijen. "Kassen van 10.000 tot 25.000m2 kunnen telers goed zelf in de hand houden. In verhouding krijgen die ook te maken met flinke voorrijkosten en installatiekosten als daar een hele ploeg voor moet uitrukken." Hij rekent het voor: "Een scherminstallatie gaat zo 20 tot 25 jaar mee, maar een doek is na 8 tot 10 jaar meestal aan vervanging toe. Dat moet je dus twee keer vervangen in de levensduur van een scherminstallatie. Daar is een flinke besparing op mogelijk." 

Naast de schermdoeken biedt PM Textiles naast schermdoeken tevens gronddoek, insectengaas en polyesterdraad aan.

Voor meer informatie: 
P.M. Textiles bvba
Kwadepoelstraat 60A
BE - 8550 Zwevegem 
+32 (0) 56 32 40 86
+ 32 (0) 473 61 49 53