Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Amerikaanse tomatenplukkers protesteren tegen Wendy’s fastfoodketen

Sinds maart dit jaar zijn er oproepen geweest om Wendy's fastfoodrestaurants te boycotten. Vakbonden aan de oostkust protesteren van Florida tot New York tegen de slechte veiligheidsomstandigheden van teeltbedrijfsmedewerkers. De Coalition of Immokalee Workers (CIW), een organisatie van landbouwwerknemers, bepleit sinds 1993 hun recht op een leefbaar loon en een veilige, niet-gewelddadige werkomgeving vrij van seksuele intimidatie.

In 2011 richtte de CIW het Fair Food Programma (FFP) op, dat landbouwmedewerkers beschermt tegen uitbuiting en zorgt voor een contract tussen arbeiders, tomatentelers en retailers. Onder het FFP betalen retailers een kleine toeslag voor elke geplukte tomaat, die naar het loon van de arbeider wordt doorberekend. 

De CIW heeft meerdere keren Wendy's uitgenodigd om ook lid van het FFP te worden, net als andere fastfoodketens in het verleden, waaronder Taco Bell, Burger King, Subway, McDonald's en Chipotle Mexican Grill. Dit bleek keer op keer lastig en er waren steeds meerdere protesten nodig om deze bedrijven te overtuigen akkoord te gaan met het contract van het Fair Food Programma.

Nu wordt Wendy's dus onder druk gezet. Het is een van de grootste voedselketens die nog steeds weigert lid te worden van het FFP. De keten is sinds de implementatie ervan zelfs gestopt met het kopen van tomaten in Florida.

"Multinationale bedrijven streven al langere tijd naar een hogere kwaliteit en lagere kosten van productiemiddelen en verplaatsen hiervoor zelfs delen van de waardeketen naar het buitenland. Dat is waarom onze smartphones in China worden gemaakt, onze sportschoenen in Indonesië en waarom onze klantenservicetelefoontjes via India, Ierland en een aantal andere plaatsen worden omgeleid," vertelt hoogleraar ondernemen Timothy Wat uit Cal East Bay aan The Pioneer.

Volgens Wendy's heeft het bedrijf hun aankoop van tomaten verplaatst vanwege de betere tomatenkwaliteit en niet vanwege de vereiste tot deelname aan het Fair Food Programma.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018