Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse tomatenplukkers protesteren tegen Wendy’s fastfoodketen

Sinds maart dit jaar zijn er oproepen geweest om Wendy's fastfoodrestaurants te boycotten. Vakbonden aan de oostkust protesteren van Florida tot New York tegen de slechte veiligheidsomstandigheden van teeltbedrijfsmedewerkers. De Coalition of Immokalee Workers (CIW), een organisatie van landbouwwerknemers, bepleit sinds 1993 hun recht op een leefbaar loon en een veilige, niet-gewelddadige werkomgeving vrij van seksuele intimidatie.

In 2011 richtte de CIW het Fair Food Programma (FFP) op, dat landbouwmedewerkers beschermt tegen uitbuiting en zorgt voor een contract tussen arbeiders, tomatentelers en retailers. Onder het FFP betalen retailers een kleine toeslag voor elke geplukte tomaat, die naar het loon van de arbeider wordt doorberekend. 

De CIW heeft meerdere keren Wendy's uitgenodigd om ook lid van het FFP te worden, net als andere fastfoodketens in het verleden, waaronder Taco Bell, Burger King, Subway, McDonald's en Chipotle Mexican Grill. Dit bleek keer op keer lastig en er waren steeds meerdere protesten nodig om deze bedrijven te overtuigen akkoord te gaan met het contract van het Fair Food Programma.

Nu wordt Wendy's dus onder druk gezet. Het is een van de grootste voedselketens die nog steeds weigert lid te worden van het FFP. De keten is sinds de implementatie ervan zelfs gestopt met het kopen van tomaten in Florida.

"Multinationale bedrijven streven al langere tijd naar een hogere kwaliteit en lagere kosten van productiemiddelen en verplaatsen hiervoor zelfs delen van de waardeketen naar het buitenland. Dat is waarom onze smartphones in China worden gemaakt, onze sportschoenen in IndonesiĆ« en waarom onze klantenservicetelefoontjes via India, Ierland en een aantal andere plaatsen worden omgeleid," vertelt hoogleraar ondernemen Timothy Wat uit Cal East Bay aan The Pioneer.

Volgens Wendy's heeft het bedrijf hun aankoop van tomaten verplaatst vanwege de betere tomatenkwaliteit en niet vanwege de vereiste tot deelname aan het Fair Food Programma.

Publicatiedatum: