Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Indoor Ag-Con:

E.coli uitbraak zet voedselveiligheid in de verticale teelt op scherp

De uitbraak van E.coli in vollegronds romaine sla mag dan momenteel deuren en markten openen voor binnentelers en hun lokaal geteelde producten, maar het toont ook de kwetsbaarheid van een sector aan. Tijdens de Indoor Ag-Con waarschuwden managers hun collega's dan ook voor de mogelijke bedreiging van de hele sector als niet alle spelers voedselveiligheid garanderen.
Matt Barnard tijdens de Indoor Ag-Con 2018

"In Arizona is alle Romaine sla voor langere tijd van de markt. Het maakt niet uit of je wel of niet bij de besmette producten betrokken was – je producten staan niet meer in de schappen. Het is een enorme waarschuwing voor hoe besmetting de menselijke gezondheid, bedrijven en een hele sector kan bedreigen," zegt Matt Barnard, CEO van Plenty Ag. Tijdens de Indoor Ag-Con drong hij er bij zijn collega's in binnenteeltbedrijven op aan om de voedselveiligheid te waarborgen en eventueel bij hen om hulp aan te kloppen. "Wij controleren zelf dagelijks of we de gezondheid van de consument niet bedreigen. Mensen willen meer binnenteeltgroenten en -fruit, maar niet als er ook maar één van ons op maar één dag een fout maakt."

Viraj Puri tijdens de Indoor Ag-Con 2018

En Matt was hier niet alleen in. Hoewel de onderwerpen verschilden, werd tijdens de Indoor Ag-Con voedselveiligheid in de lezing van bijna elk toonaangevend binnenteeltbedrijf belicht. Ook Viraj Puri, CEO van Gotham Greens, benadrukte het belang van voedselveiligheid en voorspelde de standaardisatie van certificeringen in de nabije toekomst. CEO Gregg Curwinn van TruLeaf: "Het belang van voedselveiligheid voor ons is enorm en ook in de verticale landbouw kan een flinke terugroepactie worden verwacht."

Hij drong er bij kwekers op aan om gegevensverzameling en digitale activiteiten in het bedrijf echt als een hulpmiddel te gebruiken en niet alleen voor de teelt. Om naar de complete werking van het bedrijf te kijken, inclusief logistiek en verpakking: "Blockchaingegevens kunnen in het licht van de E.coli en listeria uitbraken van grote meerwaarde zijn in de verticale landbouw. Er is maar één kleine terugroepactie nodig… en ik denk dat bijna niemand voldoende kapitaalkracht heeft om dat te overleven."


Gregg Curwinn tijdens de Indoor Ag-Con 2018

Reputatie
De waarschuwingen van de managers zijn een reactie op de opkomst van binnenteeltbedrijven in de VS en Canada. Waar er eerst maar een paar waren, lijken ze nu overal op te duiken. Al profiteren ze momenteel van hun voedselveilige reputatie, dit zou gemakkelijk kunnen verdwijnen als zich een besmetting voordoet. Viraj Puri zei dat dit minder waarschijnlijk is bij binnenteelt, maar het is zeker een risico. "Het is niet zo dat er geen risico is bij binnenteelt. Voedselveiligheidsvoorschriften zijn erg belangrijk en er moet aan certificeringen en normen voor voedselveiligheid worden voldaan. Als er maar één van ons een fout maakt, heeft dat een uitwerking op ons allemaal."

Voedselveiligheid was niet het enige onderwerp dat tijdens de zesde editie van de Indoor Ag-Con in Las Vegas werd besproken. Bekijk hier de fotoreportage.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018