Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aspergerobot krijgt 1,5 miljoen euro aan Europese subsidie

Europa stelt 1,5 miljoen euro aan subsidie beschikbaar om de aspergerobot Sparter, ontwikkeld door de Nederlandse technologie start-up Cerescon, in de markt te zetten. Onlangs is het Europese subsidiecontract met Brussel ondertekend. Het project start in juli 2018 voor een periode van twee jaar.

Marktintroductie Sparter
De eerste Sparter is vanaf dit aspergeseizoen operationeel bij een aspergeteler in Frankrijk. Op dit moment wordt een tweede 1-rijige Sparter ingezet voor een 3-jarig applicatieonderzoek in samenwerking met LimGroup en Wageningen Universiteit. Daarnaast bouwt Cerescon een 3-rijige Sparter, die de tweede helft van het aspergeseizoen demonstraties geeft aan diverse geïnteresseerde telers uit binnen- en buitenland. Thérèse van Vinken, General Manager en mede-eigenaar van Cerescon: "De belangstelling voor Sparter is enorm; er komen dit seizoen zelfs telers uit Peru en Dubai om de machine in werking te zien". Cerescon gebruikt de verkregen subsidie om de Sparter in verschillende landen met verschillende grondsoorten en aspergerassen te testen en demonstreren. Daarnaast zal de hightech start up met Sparter deelnemen aan diverse beurzen en congressen. Einddoel van het Horizon 2020 project is een bewezen selectieve aspergeoogstmachine in een operationele omgeving.

SME Instrument
Maar liefst 1.163 Europese MKB-bedrijven dienden deze ronde een projectaanvraag in. Na een zware selectieprocedure zijn de beste bedrijven uitgenodigd voor een tweede beoordeling in de vorm van een interview voor een jury van innovatie- en bedrijfsexperts. Ad Vermeer en Thérèse van Vinken pitchten hun project voor een jury van zeven experts. Cerescon is 1 van de 57 MKB-bedrijven die subsidie toegewezen kreeg. "De toekenning van deze subsidie geeft aan dat Cerescon tot de meest innovatieve en kansrijke MKB-bedrijven van Europa behoort", aldus Ad Vermeer, uitvinder van Sparter en mede-eigenaar van Cerescon.
 
Horizon 2020 is een Europees subsidieprogramma dat loopt van 2014 tot 2020. Met een totaalbudget van bijna €80 miljard stimuleert de Europese Commissie onderzoek en innovatie. Alleen hoogwaardig innovatieve projecten met zowel technisch als maatschappelijk belang komen in aanmerking. De concurrentie is enorm, het cumulatieve slagingspercentage voor SME-fase 2 is slechts 5,5 %.

Werking aspergeoogstrobot
Sparter heeft een uniek concept: een gepatenteerde ondergrondse detectiemethode met geïntegreerde modules voor asperge steken, plastic handling en zandbed herstel. De steekrobot steekt de asperge vanaf de bovenkant van het bed en haalt deze er in één beweging uit, schudt het zand uit het mes en legt de asperge af op de transportband. Voor de teler worden de steekkosten in vergelijking met handsteken gehalveerd. Door de manier van detecteren en steken ontstaat minder schade aan de asperges, met een hogere opbrengst als gevolg. Bovendien verkleuren en bloemen de asperges niet. Machinaal oogsten levert niet alleen méér, maar ook een betere kwaliteit asperges op.

Voor meer informatie
Cerescon
Thérèse van Vinken
De Geestakkers 5
5591 RC Heeze
info@cerescon.com
www.cerescon.com


Publicatiedatum: