Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Phill Ritchie van Rijk Zwaan bezocht het derde ModulAIR platform:

"Semi-gesloten kassen vragen om stevige generatieve planttypes"

Begin van dit jaar vond het derde ModulAIR platform plaats in Zuid-Australië bij Sundrop Farms. Het platform is een initiatief van Van der Hoeven, in het leven geroepen om nóg meer uit de ModulAIR kassen te halen en van elkaars kennis te leren. De groep bestaat inmiddels uit 26 man, een aardige groei sinds de start in 2016 met 8 deelnemers. We interviewden één van de deelnemers van de laatste bijeenkomst in Australië: Phil Ritchie van Rijk Zwaan.



1. Kun je ons iets over jezelf vertellen? Welke opleiding(en) heb je gedaan en wat is je functie binnen Rijk Zwaan Australië?

Ik werk inmiddels 17 jaar voor Rijk Zwaan Australië. Ik ben Sales Manager voor het hightech kassegment in Australië. Ik heb een Bachelor of Science – Botany / Chemistry en ik ben een gediplomeerd Scheikunde leraar.

2. Hoe heb je jouw eerste deelname aan het ModulAIR platform ervaren?
Het was een super goede ervaring. Het platform is een uitstekende gelegenheid voor telers om te discussiëren over de semi-gesloten ModulAIR kas met name over de werking van ModulAIR kassen in verschillende klimaten wereldwijd. In deze editie zaten een aantal presentaties met onderwerpen, die direct van toepassing zijn op de semi-gesloten ModulAIR kas. Het was goed om geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen binnen Van der Hoeven op het gebied van de ModulAIR kassen en de gedetailleerde uitleg over de werking met betrekking tot de luchtstroom, luchtdruk en de juiste manier van luchting enz.

Van Dijk Heating presenteerde een update over structurele aanpassingen die de luchtcirculatie ten goede komt in de ModulAIR kas en we waren blij met de diepgaande presentatie van Godfrey Dol en de presentatie van Barry Feenstra van Sundrop Farms, tevens de locatie waar het derde ModulAIR platform plaatsvond.

Sundrop Farms heeft een 20 hectare ModulAIR kas en is gelegen in Zuid-Australië op een locatie waar het zeer heet en droog is in de zomer. Sundrop Farms presenteerde een zeer gedetailleerd onderzoek waarin de ModulAIR kas vergeleken wordt met een traditionele kas en dan met name op het gebied van klimaatbeheersing. Het onderzoek bevatte zaken als luchtuitwisseling, vochtdeficit, luchtstroming en snelheid van de ventilatoren. Vincent Kickert, R&D Manager bij Van der Hoeven, had antwoord op alle vragen die ontstonden tijdens het behandelen van de verschillende onderwerpen met betrekking tot de ModulAIR kas. De telersgroep deelde hun succesvolle ervaringen met verschillende teelten in een ModulAIR kas en de uitdagingen die ze tegenkwamen op hun weg om de nieuwe manier van telen in een semi-gesloten kas eigen te maken.

3. Hoe ziet Rijk Zwaan de toekomst van semi-gesloten kassen? Zowel in Australië als wereldwijd.
De technologie van semi-gesloten kassen en de uitbreiding ervan is een recente ontwikkeling. We weten inmiddels dat er succesvol semi-gesloten kassen gebouwd en gemanaged worden in klimaten, die niet geschikt zijn voor traditionele kassenbouw. Het aantal semi-gesloten kassen blijft wereldwijd stijgen. Rijk Zwaan kijkt goed naar de benodigde plant types voor deze semi-gesloten kassen, wat van invloed kan zijn op toekomstige teeltrichtingen binnen het bedrijf. In het algemeen is bekend dat semi-gesloten kassen stevige generatieve planttypes nodig hebben.

4. In het merendeel van semi-gesloten kassen worden momenteel nog tomaten geteeld. Welke gewassen zouden volgens jou ook geschikt kunnen zijn om te telen in een semi-gesloten kas?
Afhankelijk van de respectievelijke rendementen en operationele kosten van verschillende gewassen op specifieke locaties is het aannemelijk om een groei te zien in andere gewassen zoals komkommers, paprika's en sla in semi-gesloten kassen. In bepaalde klimaten geeft de semi-gesloten kas in vergelijking met een traditionele kas hogere CO2 concentraties, een verbeterde luchtbeweging en snelle groei van gewassen, die resulteren in hoge opbrengsten.

Voor meer informatie:
Van der Hoeven
www.vanderhoeven.nl
info@vanderhoeven.nl


Rijk Zwaan
www.rijkzwaan.com

Phil Ritchie
0438 592 425
Publicatiedatum: