Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste grondaardbeien geveild op de REO Veiling

Vandaag vrijdag 20 april, zijn de eerste grondaardbeien van het nieuwe seizoen door de REO Veiling verkocht onder het kwaliteitslabel Fine Fleur. Op de REO Veiling hangt de lente trouwens reeds enige tijd in de lucht. Want de REO Veiling verkocht onlangs ook al de eerste nieuwe courgettes, frisée, andijvie, radijzen en groene selder.



Grondaardbeien
Met de primeurverkoop van de eerste Fine Fleur grondaardbeien komt het voorjaarsseizoen helemaal op snelheid op de REO Veiling. Immers, Fine Fleur grondaardbeien zijn maar tot eind juni beschikbaar. In deze beperkte periode verwacht de REO Veiling ruim 150.000 kg Fine Fleur grondaardbeien te kunnen aanbieden. Daarvoor zorgen 34 vooruitstrevende REO producenten. Eén van deze REO producenten is Eddy Staelens uit Zwevezele. Voor de primeurverkoop van vandaag voerde Eddy 656 punnets van telkens 500 gr aan in de hoogste kwaliteitscategorie (3AEE). "Fine Fleur grondaardbeien worden onder bescherming en in vollegrond geteeld. De strobedekking tussen de frisgroene planten en stevige vruchten houdt de mooi rood doorgekleurde grondaardbeien proper en verkleint het risico op productbeschadiging", zegt Eddy.
Hij kweekte zijn primeuraardbeien in koepelserres met dubbelgelaagde plastiek en is daardoor opvallend eerder op de markt met zijn Fine Fleur grondaardbeien dan zijn collega's. De primeuraardbeien zijn van de variëteit Clery. De variëteiten Magnum in de loop van volgende week, en Elsanta, vanaf mei, worden traditioneel iets later aangeboden onder het kwaliteitslabel Fine Fleur.


Nancy Ostyn met de Fine Fleur grondaardbeien

Fine Fleur grondaardbeien worden op de REO Veiling aangevoerd binnen vier maatsorteringen: 3A, 2A, A en B. De sorteringen beantwoorden aan een streng lastenboek en worden met vakkennis geteeld door producenten die in de twee laatste jaren (de REO Veiling zette in 2015 Fine Fleur grondaardbeien voor het eerst in de markt) al hebben bewezen dat ze productkwaliteit hoog in het vaandel dragen. "Zo worden Fine Fleur grondaardbeien voorzichtig en op het ideale moment geplukt zodat hun heerlijk aroma optimaal behouden blijft", merkt Eddy op.

Eddy Van Nieuwenhuyse uit Drongen weet de productkwaliteiten van Fine Fleur grondaardbeien naar waarde te schatten en plaatste de eerste druk bij de nationale primeurverkoop van vandaag. Daarbij werden de primeuraardbeien geveild tegen € 2,51 per doosje van 500gr. De vraag naar Fine Fleur grondaardbeien was dermate groot dat na de eerste druk de veilingprijs opliep tot € 2,67 per doosje. Philippe Felous uit Herseaux bood de hoogste veilingprijs.

Publicatiedatum: