Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro Energy:

"Energieprijzen in beweging door grondstoffen en het weer"

Tot eind vorige week zaten de energieprijzen in de lift, daarna draaide de prijsrichting omlaag. Vanaf woensdag 18 april stegen ze echter weer.

De langetermijnprijzen volgden de grondstoffen, waar vooral de steenkoolprijs op en neer stuiterde. De kortetermijnprijzen werden, naast het sentiment bij de grondstoffen, bepaald door de aanvoer en het weer. De toenemende injectievraag voor de gasopslagen werkt als rem op de daling.

De APX-peakprijzen daalden licht in week 16, vooral door meer duurzame productie. De onbalans was doorgaans rustig en laag door het stabiele weer en de goed voorspelbare wind- en zonproductie.


 
Korte termijn
De TTF-daggasprijs daalde sinds midden week 16 weer. De Noorse aanvoer heeft zich hersteld en er komen met enige regelmaat LNG-schepen naar de GATE-terminal op de Maasvlakte. Deze droeg met circa 10 miljoen m3/dag substantieel bij aan de gasaanvoer. De Groningse productie is met 55-60 miljoen m3 per dag juist historisch laag. De injectievraag voor de gasopslagen (huidige vulgraad 10%) hield een sterke daling van de daggasprijs nog tegen. De prijs voor de frontmaanden daalde aanvankelijk ook weer, maar ook hier werkte de verwachte injectievraag als rem.

De APX-peakprijzen daalden circa 8 euro naar gemiddeld 42 euro/MWh door het goede aanbod van wind- en zonnestroom. De offpeakprijzen handhaafden zich rond de 40-42 euro/MWh.

De onbalansprijzen waren heel constant en met 35 euro/MWh gemiddeld onder de APX. De duurzame productie is goed voorspelbaar en er draaien alleen maar een paar kolencentrales voor de baseload.

De WKK dagsparkspread daalde naar 12-13 euro/MWh door de lagere APX-peakprijzen. De kwartaalsparkspreads Q4 '18 en Q1 '19 stegen nog wel. De OTC-kwartaalprijzen daalden de laatste dagen, maar ze zijn nog steeds hoger dan een week geleden.

Lange termijn
De langetermijnprijzen volgen de grondstofprijzen; eerst omhoog, daarna omlaag en vervolgens weer omhoog. De steenkoolprijs vloog op en neer tussen de 80-83 dollar/ton onder andere door wisselende berichten over Indiase en Chinese vraag. De olieprijs zit sinds midden week 16 weer in de lift (74 dollar/vat). Amerikaanse voorraden vallen tegen en de spanning tussen de VS en Iran loopt op door dreigende taal van Trump. Het lijkt erop dat de CO2-prijs zijn hoogste punt ook heeft gehad (14,35 euro/ton op maandag 16 april). De verwachting is dat er tot eind april meer vraag blijft. Voor 1 mei moeten bedrijven de rechten voor hun uitstoot in 2017 inleveren. Daarna zal de vraag afnemen en wordt de kans op daling tot onder de 14 euro/ton groter.

De WKK sparkspread 2019 steeg eind vorige week boven de 20 euro/MWh, maar daalde daarna met de OTC-elektraprijzen mee. Het beeld bij de centrales was grilliger. Dit werd veroorzaakt door de wisselende grondstofprijzen gas, steenkool en CO2-rechten. Per saldo liggen de sparkspreads met 5,5 en 9,5 euro/MWh voor de gas- en kolencentrales iets boven de waarden van midden week 15.

Visie
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van stabiel naar onzeker. De aanvoer is nu goed en de vraag laag door het fraaie weer. In week 17 wordt het wisselvalliger weer met lagere temperaturen. De op en neer bewegende grondstofprijzen en de injectievraag maken de prijsrichting onzeker.

Voor de APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting naar dalend. De vraag is laag en er blijft veel duurzame productie. Naar verwachting neemt de windproductie in week 17 toe. Vooral in de offpeakprijzen zit daalruimte. De weekforward voor week 17 is met 41,25 euro/MWh circa 1 euro/MWh lager dan die van deze week.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op onzeker. Er zat deze week veel beweging in de prijzen, met name in die van frontjaar 2019.

Inschatten van de prijsrichting is lastig door de wisselende berichten over de Aziatische vraag naar steenkool, de oplopende spanningen tussen de VS en Iran en de onrustige prijsbewegingen van de CO2-emissierechten.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: