Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO Glaskracht en GroentenenFruitHuis:

"Wel verandering biologische bestrijding, maar geen afname"

Op 18 april maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat op basis van een enquête is gebleken dat in de glasgroentensector minder biologische bestrijders worden toegepast door de komst van nieuwe veredelingstechnieken en technologische innovaties. LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis zien veranderingen in de inzet van biologische bestrijders, maar ontkennen dat er op minder bedrijven c.q. areaal biologische bestrijders worden toegepast.

Enquête
Een recent intern onderzoek onder de leden van GroentenFruitHuis en de monitoring van de NVWA in 2016 bevestigen dit. In de teelt van tomaat, komkommer en paprika wordt op vrijwel 100% van het Nederlandse teeltareaal biologische bestrijders ingezet. "Zonder deze natuurlijk vijanden zijn tomaten, komkommers, paprika's en andere gezonde kasgroenten immers niet te telen", stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

Verandering
Voor de verandering in aantallen biologische bestrijders per bedrijf zijn meerdere oorzaken te noemen. Ten eerste zet iedere ondernemer bij de start van een nieuwe teelt preventief een leger van biologische bestrijders in. Dit gebeurt soms al in de opkweekfase. Om dit leger op sterkte te houden en te vermeerderen voert de ondernemer de biologische bestrijders bij met o.a. stuifmeel of kreefteneitjes. Ten tweede worden de goed getrainde biologische bestrijders binnen het bedrijf van de ene teelt of kas uitgezet naar de volgende teelt of kas.

Weekkalender
Door deze voorzorgsmaatregelen zijn plagen die de kas binnenkomen redelijk snel te bestrijden en zijn minder biologische bestrijders nodig. In het verleden werden biologische bestrijders via een weekkalender ingezet. Dat is door deze innovatie systeemmaatregelen niet meer nodig. Er ontstaat hierdoor in de kas een duurzaam productie-ecosysteem met aandacht voor mens, milieu en omgeving waarmee de ondernemers ziekten en plagen aanpakken.

15 miljard
Nederland is de kraamkamer van de biologische gewasbescherming om plagen en ziekten te bestrijden. Jaarlijks zetten ondernemers in de glastuinbouw meer dan 15 miljard biologische bestrijders uit. Tegen de meeste plagen worden tegenwoordig natuurlijke vijanden ingezet. Denk hierbij aan diverse soorten roofwantsen, roofmijten en sluipwespen. Hierdoor is de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen dat in de kas wordt toegepast de afgelopen dertig jaar sterk gedaald.

Bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum: