Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinders kunnen van het aardgas af dankzij warmte uit de procesindustrie

Waar sommige bedrijven hun hart vasthouden om het op handen zijnde dichtdraaien van de gaskraan, laten de tuinders in het Westland zich niet zo snel gek maken. Met restwarmte uit het Rotterdamse havengebied, aangevuld met geothermie, denken de tuinders het gat te kunnen dichten. Warmtebedrijf Westland werkt samen met Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling en Evides Industriewater aan een fraai staaltje van industriƫle symbiose.

Ploffers
Tuinders ontdekten de vorige eeuw al vrij snel dat ze meer teelten per jaar konden draaien door hun (toen nog vrij primitieve) kassen te verwarmen. Dat deden ze in eerste instantie met behulp van de zogenaamde 'ploffers', sigaarvormige kacheltjes die op petroleum werden gestookt en een ploffend geluid maakten. Toen de teeltresultaten spectaculair verbeterden, ontdekte men al snel dat dat niet alleen aan de warmte lag, maar ook aan de vrijgekomen CO2. Sindsdien zijn moderne kassen uitgerust met een 'buis', een pijp waar heet water doorheen stroomt en die doorgaans onder de teeltgoten is geplaatst. CO2 wordt tegenwoordig ofwel ingekocht, of uit eigen WKK (na rookgasreiniging) in de kas gebracht.

300 miljoen kuub
Volgens Gerard Hofman, directeur van Warmtebedrijf Westland, is het mogelijk om het glastuinbouwgebied in het Westland van het aardgas te halen door gebruik te maken van restwarmte uit het Rotterdamse havengebied, aangevuld met geothermie. Restwarmte uit het havengebied zou via een open warmtenet al in 2021 voor een besparing van 300 miljoen kuub aardgas moeten zorgen.

Lees het volledige artikel hier.
Publicatiedatum: